In cadrul Fundatiei Calea Victoriei incepand cu 19 ianuarie, Andrei Gaitanaru va sustine un atelier interactiv in zece intilniri, la care sunteti invitati sa participati pentru a analiza impreuna cu lectorul legatura dintre fascinanta literatura sudamericana si discursul filosofic.

De cele mai multe ori, atunci cand discursul filosofic este comparat cu cel literar, sunt evidentiate in primul rand diferentele de stil, scopul pe care il presupunem in spatele lor, efectele pe care acestea le produc.

Discursului filosofic pare a-i fi propriu perspectiva ierarhizanta, conceptul bine echilibrat, interogatia dusa pana la capat. In replica, literaturii pare a-i reveni deschiderea ludica, creativitatea rapsodica, inovatia dezinhibanta.

Dincolo de influentele literare care au germinat literatura latino-americana - de la cultul pentru Cervantes, pana la adeziunea fata de Flaubert si pasiunea pentru existentialismul rus si cel francez - scriitori reprezentativi pentru acest curent au stiut sa metabolizeze intregul camp tematic al pendularii intre ontologie si expresia metaforica.

Propunerea lui Andrei Gaitanaru consta in incercarea de a descoperi felul in care cei mai cunoscuti autori ai literaturii sud-americane au asezat fabuloasa proza fantastica sub semnul complicitatii labirintice dintre concept si metafora.

Temele atelierelor sint:

1. Dialogurile platoniciene si ambiguitatile filosofiei. Pendularea intre ontologie si mit sau metafora. Filosoful ca vanator, strain sau ratacitor.

2. Jorge Luis Borges si (in)decizia. Confuzia dintre autor si personaj. Copia paricida.

3. Jorge Jorge Luis Borges si aventurile memoriei. Suspendarea timpului si ratacirea.

4. Jorge Luis Borges si logosul labirintic. De ce se bifurca ideile?

5. Adolfo Bioy Casares si imitatia perfecta.

6. Ernesto Sabato si indeterminarea principiului. Sau despre cum poate fi terminat Abaddon, Exterminatorul.

7. Gabriel Garcia Marquez - fantasticul violent si fantasticul (im)probabil.

8. Julio Cortazar - Fantasticul cotidian. Despre joc si polimorfia deciziei.

9. Julio Cortazar - capacnele lecturii si sabotarea opozitiei dintre forma-continut prin actualizarea complicitatii dintre acestea doua.

10. Literatura si/sau discurs filosofic?

Andrei Gaitanaru este absolvent al Facultatii de Filosofie, Universitatea Bucuresti, cu o Lucrare de Diploma intitulata “Dublul discurs apofatic”. A absolvit programul de masterat al Facultatii de Filosofie, Universitatea Bucuresti, cu o dizertatie intitulata “De-numirea numelor divine. Statutul numelor divine In cadrul Corpusului Areopagitic”. Este doctorand al programului de studii doctorale al Facultatii de Filosofie, Universitatea din Bucuresti, Inscris cu o teza intitulata „Problema relatiei dintre rostire alegorica si discurs filosofic In teologia bizantina”.