Pentru a incuraja creatia contemporana romaneasca pentru teatru liric, Opera Nationala Bucuresti (ONB) a lansat un concurs de creatie de opera. Proiectul competitional este adresat, conform normelor moderne de realizare a spectacolelor, unor „echipe" compozitori-libretisti romani si cuprinde doua directii repertoriale ale genului: opera si opera pentru copii.

Aceasta actiune a managementul Operei Nationale Bucuresti (ONB) are ca scop atragerea interesului compozitorilor romani catre realizarea de noi si interesante lucrari ce sunt destinate, in cea mai concreta maniera, afirmarii valorilor actuale, urmarindu-se astfel actiunea imbogatirii patrimoniului de aur al genului, promovat de repertoriul teatrului bucurestean.

Organizatorii declara ca acest demers include toate componentele spectacolului de opera, pornind de la creatia componistica si cuprinzand, totodata, si toate aspectele artei interpretative.Tema acestui concurs de opera este recomandabil orientata spre o problematica de larg acces, celebra si cu mare sonoritate pentru publicul larg. In principiu, motivatia este recomandabil a fi preluata din propunerile oferite de literatura universala si romaneasca. Un exemplu ar fi creatia shakesperiana unde pot fi gasite inca, prin genialitatea creatiei si popularitate, multe elemente inspiratoare ce ar putea sluji scopului propus, subiecte ofertante, dar si cu cert potential operistic. Dincolo de aceasta orientare, poate fi luata in consideratie orice alta idee, orice nume important al autorului inspirator. Organizatorii considera, insa, de retinut conditia imperioasa ca lucrarea inscrisa in concursul de creatie sa fie „construita” pe un text teatral neabordat anterior din perspectiva lirica, in muzica romaneasca si universala.

In ceea ce priveste tematica destinata concursului de opera pentru copii, aceasta trebuie sa fie, in acceptiunea ONB, generoasa, impunand valorificarea patrimoniului universal si fantezia basmelor celebre, respectandu-se, desigur, aceeasi conditie a fondului inspirator preluat dupa o naratiune adaptabila realizarii unei creatii lirice dupa o poveste neabordata inca. Nu sunt excluse nici scenariile-librete originale, in masura respectarii interesului major al unui spectacol destinat copiilor.

Perioada de inscriere in concurs a creatorilor – compozitorul si eventualul libretist sau autor al textului adaptat – a inceput in data de 18 august si se incheie in data de 1 decembrie 2008, iar termenul-limita pentru predarea lucrarilor este 15 ianuarie 2010. In prima parte a stagiunii 2010-2011, va incepe montarea operelor castigatoare, cate un titlu pentru fiecare categorie a concursului, pe scena Operei Nationale Bucuresti.