Un roman rus, o carte autobiografica a unuia dintre cei mai cunoscuti scriitori francezi, Emmanuel Carrère, a aparut recent, in traducere, in colectia Fiction Connection a editurii Trei. Considerata de critici drept o carte exceptionala, Un roman rus este o poveste despre obsesia trecutului, despre teama de a vorbi si despre pierderea de sine prin erotism. O carte care a daramat cu indecenta tabuul tacerii.

Aparitia acestei carti, in 2007, a constituit un eveniment literar, informeaza editura. Romanul, care face dezvaluiri incomode despre familia autorului (foarte cunoscuta in Franta), propune o formula narativa inedita dand dovada de multa ingeniozitate si de un autentic rafinament literar.

«Carrère este unul dintre maestrii literaturii franceze. Romanele sale se inscriu intr-un stil realist-baroc, iar specialitatea lui este aceea de a lua o situatie cotidiana si a o plasa intr-o schema fantastica, absurda, terifianta. Aflate in cautarea propriei identitati, personajele lui Carrère sfarsesc prin a deveni ceea ce nu ar fi gandit nicicand ca pot fi: nebuni, asasini, violatori.

Un roman rus este punctul de intersectie al unor intrigi complexe, prin care o sfasietoare poveste de dragoste, un teribil secret de familie si o stranie fascinatie pentru Rusia devin catalizatori ai pierderii si apoi ai regasirii de sine. Realitatea face corp comun cu fictiunea, in acel sens unic in care nu intelegi ceea ce ai trait decat incercand sa pui pe hartie trecutul.» spune romancierul si eseistul francez Pascal Bruckner.

La Editura TREI, au mai aparut, de acelasi autor: Adversarul si Ora de schi (Premiul Femina).