Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, marţi, că a pregătit procedurile pentru organizarea unui concurs pentru postul de manager al Bibliotecii Naţionale a României, spunând că asta nu înseamnă însă că îl va demite pe Adrian Cioroianu.

Emilia Sercan si Adrian CioroianuFoto: Colaj foto / Sursa: Agerpres

Raluca Turcan a făcut aceste declarații înaintea ședinței Comisiei de cultură a Camera Deputaților, convocate pe tema conflictului dintre directorul Bibliotecii Naționale și jurnalista Emilia Șercan.

  • „Din perspectiva dialogului dintre Adrian Cioroianu şi Emilia Şercan, am spus-o şi o repet: cred că dialogul trebuia să fie în nişte limite decente şi nu cred că era cazul să apară astfel de tensiuni în spaţiul public, iar din perspectiva legalităţii, aici există mai multe puncte de vedere - în unele se creează, să spunem, premisa de a fi încălcată legislaţia cu privire la protecţia datelor protejate. Vom asculta şi opinia comisiei.
  • Pe mine mă interesează ca Biblioteca Naţională să funcţioneze bine şi, dacă există nemulţumiri legate de ocuparea temporară a poziţiei de manager, atunci am pregătit deja procedurile pentru a organiza concursul la Biblioteca Naţională”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan nu are în vedere să-l demită pe Adrian Cioroianu

În legătură cu cererile din spațiul public de demitere a lui Adrian Cioroianu, inclusiv din partea lui Iulian Bulai, președintele Comisiei de cultură, Raluca Turcanu a spus clar că nu are în vedere demiterea sau sancționarea actualului director și a vorbit despre organizarea unui concurs pentru conducerea Bibliotecii Naționale a României.

  • „Cert este că nu vorbim despre schimbarea unei persoane, despre înlocuire sau despre sancţionare, vorbim despre organizarea concursului pentru poziţia de manager la Biblioteca Naţională, pentru că, în spatele, să spunem, mai multor apariţii publice pe acest subiect a existat şi argumentul că poziţia este ocupată în momentul de faţă temporar.
  • Aşadar, iarăşi, ca ministru al Culturii, sunt concentrată pe rezolvarea problemelor şi nu pe întreţinerea unor dispute în spaţiul public”, a motivat Turcan organizarea concursului, adăugând că „oamenii de cultură ar trebui să aibă parte de concursuri transparente”.

Amintim că jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat pe Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, că a încălcat legea GDPR divulgând conținutul cererii pe care a făcut-o instituției pe care o conduce fostul ministru de externe privind digitalizarea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană: „Adrian Cioroianu a obținut această informație prin prisma funcției sale de director al Bibliotecii Naționale a României (BNaR) și a divulgat-o public. A divulgat public o informație pe care a obținut-o exclusiv prin prisma atribuțiilor de serviciu, informația nefiind publică și nici destinată publicității”.

Scandalul a pornit după ce jurnalista a reclamat că în sălile Bibliotecii Naționale cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la temperaturi de 16,6 grade. Directorul instituției, Adrian Cioroianu, a atacat-o pe aceasta și, mai mult, a făcut public, pe Facebook, ce informații a cerut de la bibliotecă.

CITEȘTE ȘI: