„David”, capodoperă a lui Michelangelo, este recunoscută drept una dintre sublimele lucrări din istoria sculpturii. Se află în Galleria dell’Accademia din Florența și este curățată la fiecare două luni.

Statuia lui DavidFoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Restauratoarea galeriei, Eleonora Pucci, urcă pe o schelă amplasată în jurul sculpturii înalte de 5,17 metri și șterge praful de pe marmură folosind un aspirator, perii și cârpe fine.

„Praful este peste tot”, a mărturisit Cecilie Hollberg, directoarea galeriei, la o întâlnire cu presa. „Trebuie să fii foarte atent să nu te apropii prea mult, dar să fii suficient de aproape pentru a putea șterge praful”.

Buclele lui David, curățate cu aspiratorul

Cea mai dificilă parte a acestei acțiuni, care durează cel puțin jumătate de zi, este eliminarea prafului și a pânzelor de păianjen care se ascund în buclele lui David. Aspiratorul, cu perii de diferite dimensiuni, este folosit pentru a rezolva această parte a lucrului. Apoi, și fața lui David este bine curățată.

Eleonora Pucci face și fotografii statuii pentru a verifica apoi dacă există urme de crăpături ori modificări ale formei ei. „Putem spune cu certitudine că David este într-o stare foarte bună, iar ștergerea prafului este de asemenea necesară pentru a ne asigura că acest lucru se menține”, a adăugat Hollberg.

Statuia, care înfățișează personajul biblic înarmat cu o piatră și o praștie, a fost sculptată de Michelangelo între anii 1501 și 1504. Comandată de Opera del Duomo, trebuia să fie amplasată inițial pe acoperișul Catedralei din Florența. După ce Michelangelo și-a prezentat opera, a fost hotărât că „David” era „prea perfectă” pentru catedrală, așa că a fost pusă în fața Palazzo della Signoria, unde a rămas până în 1873, când a fost mutată în ceea ce urma să fie Accademia, pentru a fi protejată. Galeria, care a fost deschisă opt ani mai târziu, a fost construită în jurului lui „David”, care se află sub o cupolă.

CITEȘTE CONTINUAREA PE CURATORIAL.RO