Artiștii din Atelierele Malmaison duc negocieri cu firma care administrează imobilul din Calea Plevnei 137, însă noile variante propuse de conducerea acesteia sunt „de neacceptat”, spun ei, conform curatorial.ro. Contractul de închiriere ar putea fi încheiat pe o perioadă determinată, astfel că nu ar exista o siguranță, iar chiria ar urma să fie dublată, ori acest fapt nu poate fi susținut.

Atelierele MalmaisonFoto: AGERPRES

După ce luni bune au curățat și amenajat spațiul și după ce au atras mai mult de 17.500 de vizitatori în trei ani, membrii comunității Atelierele Malmaison sunt în impas.

Cei care dețin atelierele și galeriile de la etajul întâi al imobilului nu mai au, în prezent, contrat de închiriere. Pentru ocupanții etajului al doilea, au mai rămas doi ani. Contractele au fost datate în funcție de cum a fost ocupat spațiul, de aici decalajul.

Pe vremuri cazarmă militară, apoi școală militară de ofițeri, tribunal militar, închisoare în timpul regimului Antonescu și centru de anchetă și detenție al Securității în perioada de început a regimului comunist, clădirea veche de 180 de ani se află de câțiva ani în circuitul cultural-turistic al orașului. A devenit un reper între artiști, vizitată de profesioniști din țară și străinătate și cu un public de toate vârstele și cu gusturi diverse. Iar comunitatea nu vrea să se destrame.

În urmă cu două săptămâni, a fost adus la cunoștința publicului că zecile de artiști și spațiile de expoziții de aici riscă să piardă spațiul.

Comunitatea Atelierele Malmaison cerea la acel moment recunoașterea activității sale de către Stat, prin măsuri de asigurare a continuității activității pe termen lung, de preferat în spațiul din Calea Plevnei 137C, corp B, administrat de Iprochim SA, firmă al cărui acționariat majoritar este deținut de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Spațiile închiriate de artiști și galerii au suprafețe diferite și prețurile plătite sunt la fel.