Concursul de proiecte de management pentru Biblioteca Naţională a României din București, organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), va fi reluat după ce s-a constatat un conflict de interese privind unul dintre candidați și unul dintre membrii comisiei de examinare.

Biblioteca Nationala a RomanieiFoto: USER UPLOADED

"Având în vedere că un membru al comisiei de concurs de proiecte de management organizat pentru Biblioteca Națională a României a constatat, după începerea primei etape a concursului în referință, că a avut relații contractuale patrimoniale directe cu unul dintre candidați; ținând seama de faptul că, potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) lit. c) din Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului de proiecte de management organizat pentru Biblioteca Națională a României, aprobat prin Ordinul Ministrului Culturii și Identității Naționale nr. 2137/2019, «mandatul de membru al comisiei de concurs încetează în caz de nerespectare a angajamentelor cuprinse în declarația privind confidențialitatea și imparțialitatea»; în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3) din Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului de proiecte de management organizat pentru Biblioteca Națională a României, aprobat prin Ordinul Ministrului Culturii și Identității Naționale nr. 2137/2019, Ministerul Culturii și Identității Naționale va relua procedura de concurs de proiecte de management pentru ocuparea postului de manager al Bibliotecii Naționale a României", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituției și citat de Mediafax.

Noul calendar pentru concursul de proiecte de management care va fi organizat pentru Biblioteca Națională a României va fi adus la cunoștința publică în perioada următoare, potrivit aceleiași surse.

Din luna ianuarie, Carmen Mihaiu este manager interimar al Bibliotecii Naționale a României.

Biblioteca Naţională a României are ca misiune identificarea, dezvoltarea, organizarea, conservarea, cercetarea, comunicarea şi punerea în valoare a patrimoniului documentar naţional, precum şi a fondului Românica, ce reuneşte documente apărute în străinătate, referitoare la România şi la poporul român, publicaţii ale autorilor români apărute în străinătate în orice limbă, publicaţii în limba română ale autorilor străini apărute în străinătate. De asemenea, BNR organizează Depozitul Legal, principală sursă documentară în ceea ce priveşte cunoaşterea culturii şi civilizaţiei româneşti, și asigură accesul liber la colecţiile sale - parte esenţială a memoriei poporului român - atât generaţiei de azi, cât şi celor viitoare, în scop de educare, cercetare, studiu şi informare.