Biblioteca Romaneasca din Paris, detinatoarea unui fond de carte ce numara in prezent circa 12000 de volume, in limbile romana si franceza, implineste simbata 20 de ani de la reinfiintarea sa, informeaza Institutul Cultural Roman din Paris.

Biblioteca Romana din Paris a fost constituita sub indrumarea lui Nicolae Iorga dar a disparut in 1945. Ea a fost reinfiintata in anul 1988 sub auspiciile Ambasadei Romaniei in Franta. In ianuarie 1990, biblioteca a fost integrata in cadrul nou infiintatului Centru Cultural Roman, devenit ulterior Institutul Cultural Roman din Paris. In prezent, cei aproximativ 300 de cititori au la dispozitie un fond de carte variat, aflat in plina reorganizare. Potrivit ICR, in viitorul apropiat, va fi instalat un program de biblioteconomie care va permite consultarea informatizata si online a fondului de carte.

Primul director al Bibliotecii Romanesti din Paris a fost diplomatul Nicolae Mares, urmat de profesorul universitar din Iasi Constantin Pavel.

Periodic, lectoratele de limba romana din Franta, dar si diverse biblioteci publice beneficiaza de donatii de volume si publicatii romanesti din partea ICR Paris.