După ce a fost lansată la standul României și la standul Die Unabhängigen (Independenții) al Fundației Kurt Wolff în cadrul Târgului de Carte de la Leipzig, antologia de proză românească contemporană „Das Leben wie ein Tortenboden. Neue Rumänische Prosa” (Viața ca un blat de tort), recent publicată la editura Transit, va fi prezentată și la sediul ICR Berlin în data de 21 martie, de la orele 19.00. Evenimentul îi va avea ca invitați pe editorii antologiei, Anke Pfeifer și Daniela Duca, precum și pe scriitorii Adina Rosetti și Bogdan Costin. Actorul Vlad Chiriac va citi fragmentele incluse în antologie din romanele acestora, „Deadline”, respectiv „Cum să faci primul milion”.

"Viata ca un blat de tort. Proza romaneasca contemporana"Foto: Coperta carte

Antologia cuprinde texte contemporane de literatură română publicate între 2002 și 2014 de scriitorii Gabriela Adameşteanu, Bogdan Costin, Petru Cimpoesu, Adela Greceanu, Nora Iuga, Dan Lungu, Marin Mălaicu-Hondrari, Ovidiu Nimigean, Ioana Pârvulescu, Marta Petreu, Răzvan Rădulescu, Adina Rosetti, Corina Sabău și Lucian Dan Teodorovici. Coperta cărții, ilustrată cu o pictură a artistului Șerban Savu The Polyptych of Work and Leisure (2014), anunță simbolic tematica contemporană a antologiei, care oferă, prin poveștile relatate, o viziune cuprinzătoare asupra societății românești de azi, urmărind numeroasele personaje în diverse ipostaze ale vieții lor, la locul de muncă, în timpul liber, în familie sau în societate.

Textele au fost traduse în cadrul atelierelor organizate de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Catedra de Limbă română de la Universitatea Humboldt. Aceste ateliere, inițiate de Institutul Cultural Român din Berlin în 2015 și coordonate de traducătoarea Dr. Anke Pfeifer, au ca scop formarea unei noi generații de traducători profesioniști de literatură română în limba germană. Pe lângă componenta educativă, aceste ateliere, pe care ICR Berlin le va continua și pe viitor, își propun să înlesnească contactul între diversele verigi din domeniul literar, scriitori români, traducători de literatură și editori din spațiul germanofon, în vederea facilitării intrării pe piața editorială germană a unor autori care nu au mai fost traduși până acum în germană. De acest lucru au ținut cont editorii volumului (Daniela Duca, Anke Pfeifer și Valeriu Stancu) și în selecția autorilor cuprinși în antologie, păstrând un echilibru între scriitori deja bine cunoscuți publicului german, precum Nora Iuga, Dan Lungu sau Gabriela Adameșteanu, și scriitori ai tinerei generații, care nu au intrat până acum pe piața germană, de pildă Adela Greceanu, Corina Sabău, Adina Rosetti sau Bogdan Costin.

Adina Rosetti și Bogdan Costin vor fi prezenți la lansarea de la Berlin din data de 21 martie și vor participa la o discuție cu publicul, moderată de către scriitorul Thomas Martini.

Sub motto-ul “Music is the instrument. The world is the stage. Life is our score”, clarinetistul Alex Simu și violonistul George Dumitriu vor oferi publicului după lansare un concert de muzică contemporană care îmbină improvizație jazz, ritmuri electronice și elemente de folclor oriental din diverse regiuni.

Adina Rosetti este scriitoare și jurnalistă. A publicat romanul „Deadline” (Curtea Veche Publishing, 2010) și volumul de proză scurtă „De zece ori pe buze” (Curtea Veche Publishing, 2015). Adina Rosetti este și o apreciată scriitoare de literatură pentru copii. Romanul său „Deadline”, este inspirat din două cazuri reale, cel al unei tinere corporatiste care a murit din pricina epuizării la birou, și al unui artist neştiut care locuieşte în ghena unui bloc şi vede lucruri miraculoase. Poveștile lor alcătuiesc un fel de puzzle al lumii în care trăim, un puzzle în care se amestecă goana după joburi, relaţii ratate și un Bucureşti haotic şi zgomotos.

Bogdan Costin este scriitor și copyrighter. A absolvit facultatea de Sociologie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. În 2011 a câștigat premiul FESTCO cu cartea „De ce urâm femeile?”, iar doi ani mai târziu, piesa lui „Încercarea” a fost pusă în scenă la Teatrul National din Cluj. Primul său roman, „Cum să faci primul million”, publicat în 2013 este o parodie la adresa cărților motivaționale si inspiraționale. Romanul spune o poveste tragi-comică a lumii de azi, o lume dispusă la compromisuri grotești, o lume în care totul este de vânzare. Cel mai recent roman al său, „Sfârșitul a fost aproape”, a apărut în 2016 la editura Polirom.

Alex Simu a studiat la Prince Claus Conservatory in Gronigen, Olanda. Urmând o carieră internațională a continuat studiile la Conservatorul din Amsterdam și Manhattan School of Music în New York. Activ pe scenele muzicii de jazz și world music din 1999, Alex Simu a facut turnee și a cântat pe scenele lumii însumând 32 de țări pe 5 continente, împărțind scena cu importante personalități muzicale precum: Alvin Queen, Brian Lynch, Sjahin During, Benny Golson, Naseer Shamma, Ghalia Benali, Candy Dulfer, Peter Herbolzheimer, Jorge Reyes etc.

George Dumitriu este chitarist și violonist, stabilit la Amsterdam. A studiat jazz in Olanda si New York, cu muzicieni recunoscuți, experimentând fuziuni de genuri muzicale și procesare electronică. George Dumitriu a inițiat proiectul „George Dumitriu Hazard Orchestra", bazat pe improvizație și procesare digitală live. Anul acesta a lansat albumul PROVERBE, un album inspirit din folclorul oral și muzical românesc, construit pe baza a patru proverbe rostite de bunica compozitorului, redate ciclic și integrate în improvizații dinamice de “broken grooves”.