Romania la Expozitia Universala New York 1939-1940 - conferinta si cercetare realizata de istoricul de arta Adrian Buga

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 13 aprilie 2017, 11:23 Actualitate | Cultură

Expozitia Internationala de la New York. 1939
Foto: ICR NY
După strălucita participare a României la Expoziția Universală New York 1939-1940, care s-a desfășurat la Flushing Meadows - Corona Park, din Queens, sub genericul "Construind lumea de mâine", obiectele de artă care au fost expuse, atât în "Pavilionul oficial" (opera prințului-arhitect G.M. Cantacuzino), cât și în “Casa Românească” (arh. Octav Doicescu), nu s-au mai întors niciodată în țară. Istoricul de arta Adrian Buga va sustine conferinta "Comori de artă din Pavilionul României la Expoziția Universală New York 1939-1940" la ICR New York si Catedrala Ortodoxă Română “Sf. Maria” din Cleveland si se va ocupa de inventarierea, cercetarea și expertiza obiectelor de artă românească din patrimoniul bisericii.

Lucrări semnate de cele mai importante nume ale artei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX și din perioada interbelică, între care picturi de Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, sculpturi de Cornel Medrea, Oscar Han, Mihai Onofrei, Mac Constantinescu, Milița Petrașcu, Ion Jalea, obiecte de artă monumentală și decorativă de Olga Greceanu, Dem Demetrescu, Lena Constante, Nora Steriade ș.a., au constituit componenta artistică a participării românești la Expoziția Universală. O mare parte dintre acestea au ajuns și se află astăzi la Catedrala ortodoxă română „Sfânta Maria”, din Cleveland, Ohio.

După o primă conferință la ICR New York, în data de 21 aprilie, istoricul de artă Adrian Buga va susținere o a doua conferință, în 23 aprilie, chiar în sala socială a bisericii din Cleveland, care găzduiește marea "Friză a neamului românesc" (basorelief în cupru, 30 m lungime, 1,20 m înălțime), operă a lui Mac Constantinescu. În cadrul conferințelor, vor fi prezentate cateva fragmente din filmele care au rulat în Pavilionul românesc (arhiva DEM Creativ). În zilele care vor urma, Adrian Buga se va ocupa de inventarierea, cercetarea și expertiza obiectelor de artă românească din patrimoniul bisericii. De asemenea, cercetarea va include o deplasare de o zi la "Cathedral of Learning", din cadrul University of Pittsburgh, Pennsylvania, acolo aflându-se așa-numita "Romanian classroom", în care au fost incluse unele dintre materialele folosite la construcția Pavilionului românesc de la Expoziția Universală, precum și o altă parte a obiectelor de artă ce fuseseră în expoziție.

Adrian Buga
Foto: ICR NY
Adrian Buga (n.1978) este istoric și critic de artă, consilier al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României. Expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictură românească sec. XX; Colecția Regală de Artă; Obiecte de cult iudaic.
Educație și formare: Universitatea Națională de Arte - București, Facultatea de Istoria și Teoria Artei. 2015-2018 studii doctorale; 2010-2012 masterat; 2007-2010 studii de licență.
2003-2004 Stagiu de pregătire în Amsterdam, Olanda. Evaluare și expertizare opere de artă, obiecte religioase iudaice.
1999-2000 Stagiu de pregătire în Tel Aviv, Israel, coordonat de expertul Noam Zvi. Evaluare și expertizare pentru opere de artă semnate de Marcel Iancu și M.H. Maxy.
A publicat mai multe cărți și articole de specialitate și a organizat expoziții dedicate unor artiști cunoscuți sau redescoperiți, între care: Marcel Iancu, Raoul Egon Lebel, Octav Angheluță, Alma Redlinger, Jana Gertler, Eva Cerbu. De asemenea, a fost co-producător și consultant de artă pentru filmul documentar "Marian and Victoria Zidaru - Artists in Light" (2016, regia Franz Galo), multiplu premiat la festivaluri internaționale.
A fost distins cu Premiul "George Oprescu" al Fundației Culturale "Magazin Istoric" (2008) și Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate (2009).

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din New York (ICRNY), în colaborare cu Catedrala Ortodoxă Română “Sf. Maria” și cu Muzeul Etnic și de Artă Românească, ambele din Cleveland, OH.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

417 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version