Actorul american Sean Penn va prezida juriul celei de-a 61 editii a festivalului international de film de la Cannes ce se va desfasura in perioada 14-25 mai 2008, anunta un comunicat al organizatorilor, citat de AFP. Sean Penn, in varsta de 47 de ani, este detinatorul unui Oscar pentru cel mai bun actor in filmul "Mystic River", premiu obtinut in 2004.

Sean Penn, fost "copil teribil" al Hollywood-ului, a devenit mai intai celebru prin casatoria sa tumultoasa cu cantareata Madonna, la mijlocul anilor '80, dupa care a castigat respectul colegilor de breasla prin munca sa de actor si regizor. "Festivalul de la Cannes este de multa vreme epicentrul mondial al descoperirii noului val de regizori. De aceea, de-abia astept sa particip anul acesta ca presedinte al juriului", a declarat actorul intr-un comunicat.

Fiul unui regizor de seriale de televiziune, Leo Penn, si al unei actrite, Eileen Ryan, Sean Penn a debutat la varsta de 21 de ani pe scena Broadway-ului si apoi pe marile ecrane.

Cariera sa de actor a fost lansata odata cu rolul din "Colors/Culori" (1988). in 1991, Penn trece pentru prima data in spatele camerei de filmat, in calitate de regizor, cu "The Indian runner/Fratii", un succes inspirat din razboiul din Vietnam, dupa care urmeaza prooductiile "Crossing guard/Razbunarea", in 1995 si "The Pledge/Promisiunea", in 2001.

Actorul a fost nominalizat de mai multe ori la premiile Oscar, incepand cu 1996. Anul 2004 ii aduce pretioasa statueta datorita interpretarii bulversante a unui tata razbunator din filmul "Mystic River", regizat de Clint Eastwood.

Cel mai recent film regizat de Penn este "Into the Wild", o poveste inspirata dintr-un caz real, o poveste despre viata si moartea unui student in varsta de 24 de ani, crescut intr-o suburbie bogata din Washington DC, Christopher McCandless decide sa intrerupa legaturile cu familia, sa renunte la conturile bancare si sa plece in salbaticie. Ajuns in Alaska, Christopher renunta la masina, isi arde si ultimii bani si decide sa se decurce singur in tinturile pustii, vanand si mancand radacini. Corpul lui a fost gasit luni de zile mai tarziu, cauza decesului fiind probabil inanitia. Filmul s-a aflat in fruntea nominalizarilor la premiile Sindicatului Actorilor Americani (SAG), un indicator al favoritilor la premiilor Oscar, scrie AFP.