​Art Yourself deschide anul 2016 cu expozitia Cristinei Lefter

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 20 ianuarie 2016, 17:29 Actualitate | Cultură


Constantin Brancusi, email pe panza
Foto: Art Yourself Gallery
​Galeria Art Yourself deschide anul 2016 cu expozitia DRIPPINGMORPHOSIS semnata de artista Cristina Lefter. Cristina Lefter este un artist tanar care promite o atmosfera proprie de natura si culoare. Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 22 ianuarie, urmand a di deschisa publicului pana pe 16 februarie 2016.

De origine din Republica Moldova, Cristina Lefter a absolvit Facultatea de arte la Iasi si s-a stabilit de peste 10 ani in Italia. Are la activ nenumarate expozitii si recunoasteri internationale prin expozitii personale si de grup la Milano, Padova, Roma, Florenta, Mykonos, Cannes.

"Mutarea Cristinei Lefter:
Fiinţa umană şi Natura – un Împreună al naşterii şi al distrugerii, al vieţii şi al morţii. Dacă Natura este materia vieţii, Fiinţa umană este agentul care determină reacţia. O mutare continuă, Începutul şi Sfârşitul în aceeaşi clipă. Dacă Natura mută, Fiinţa umană mută şi ea.
Dripping nature, email pe panza
Foto: Art Yourself Gallery
Drippingul expresionismului abstract a lui Jackson Pollock, se transformă în lucrările Cristinei Lefter într-un dripping figurativ. Emailurile folosite de artistă, se scurg pe pânză într-un mod atât de neînţeles, dar ceea ce naşte este formă, este viaţă, instantanee într-o continuă mutare.

Ce este poezia dacă nu o transfigurare a sentimentelor, o mutare din lumea lor în lumea noastră. Cristina Lefter reuşeşte să facă asta îmbinând culorile după un ritual care nu m-ar mira să fie secret. Cu siguranţă tehnica ei este desăvârşită, şi în dripping este foarte important acest lucru, dar nu ajunge. Culorile, ca şi oamenii dealtfel, au reacţii diferite în funcţie de celelalte culori, mai ales atunci când este vorba de vopsele, de emailuri. Au secretele lor, dar nu şi pentru Cristina Lefter.
Că este vorba de un peisaj sau de un portret, lucrările Cristinei Lefter te acaparează, sunt ca o pânză de păianjen în care privirea rămâne prizonieră.

Dacă am lăsa-o pe artista să modeleze şi să dea sens stropilor de ploaie, mai că nu ne-ar părea rău de un potop perpetuu. Acolo unde lumina se îngână cu întunericul, scurgerea culorilor din mâinile Cristinei Lefter reuşeşte să transforme totul într-o feerie. Câteodată dulce, altădată acidă chiar, câteodată calmă, altădată furtună, pictura Cristinei Lefter nu lasă indiferenţi, nu poţi să treci prin faţa unei lucrări a ei şi să nu te opreşti, să nu cercetezi, să nu cauţi, să nu visezi.
Natura alchemica, email pe panza
Foto: Art Yourself Gallery

Copacii curg, clădirile curg, oamenii curg, toate curg în lucrările Cristinei Lefter asemeni nisipului într-o clepsidră. E o scurgere continuă de sentimente şi materie.

Chiar şi atunci când amalgamul lucrărilor ei pare indescifrabil, forma şi sensul stau de fapt în umbră, după colţ, şi aşteaptă doar revelaţia. Privitorului îi ajunge să-şi schimbe optica, punctul de vedere, şi dintr-o dată neînţelesul devine înţeles, insensatul capăta sens. E ca şi cum ai umbla pe cărări necunoscute, dar în interiorul tău ştii că nu ai cum să greşeşti, că mai devreme sau mai târziu vei ajunge acolo unde trebuie să ajungi.
Cam asta te încearcă atunci când te găseşti în faţa lucrărilor lui Lefter." - Curator Viorel Boldis


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

489 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by