La 50 de ani de la numirea lui Nicolae Ceaușescu, în data de 22 martie 1965, ca prim-secretar al Partidului Comunist Român, Casa de producție TVR propune spre difuzare „Cei ce nu uită..”, un spectacol mărturie în regia lui Gavriil Pinte, la Teatrul „Regina Maria” Oradea. Spectacolul va fi difuzat luni, 23 martie 2015, de la ora 20.10 la TVR 2 si TVR HD.

Cei ce nu uita, regia Gavriil PinteFoto: TVR 2

În 19 martie 1965, dispare Gheorghe Gheorghiu-Dej, Secretar General al Partidului Comunist Român, conducătorul comunist al României din 1945 până în acel moment. Trei zile mai târziu, pe 22 martie 1965, Nicolae Ceaușescu, un lider care răspundea de sectoarele cheie ale puterii, armata, securitatea, justiția și miliția, a fost ales prim-secretar al partidului în cadrul Plenarei C.C. al P.C.R . După o perioadă de relativă acalmie, „regimul” Ceaușescu se va dovedi la fel de opresiv ca cel promovat de sovietici în timpul predecesorului său. Continuând programul dedicat istoriei recente, „25 + 26”, Casa de producție TVR aduce pe micul ecran această preluare a spectacolului „Cei ce nu uită…” al Teatrului „Regina Maria” Oradea în data de 23 martie, producție câștigătoare a Premiului Special al Juriului la Festivalul de Teatru Scurt Oradea 2013.

Gavriil Pinte își începe cutremurătorul parcurs dramaturgic cu o informație șoptită de actorii în zeghe, legați la ochi: „După 50 de ani, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei nu a reuşit , în ianuarie 2006, să determine condamnarea oficială a crimelor comunismului. În sala pe jumătate goală a Palatului Europei, nu s-a putut vota recomandarea oficială, ca ideologia care a ucis milioane de oameni şi executanţii ei să fie trimişi în instanţe, aşa cum s-a întâmplat în cazul procesului de la Nuremberg. Neavând parte de judecată, de dreptate, de morminte, martirii regimurilor comuniste nu se pot odihni decât în memoria noastră – poate singura formă de justiţie.”

Șoapta răsună și bântuie restul spectacolului, un drum al memoriei celor care nu și-au găsit nicicând liniștea și pentru care doar noi, publicul, rămânem păstrători de justiție. Una dintre spectatoare mărturisește: „Golul din stomac se simte si acum, la trei zile dupa ce am facut parte din “Cei ce nu uita...”. Poate din cauza că am intrat în sală trecând de gardienii care-mi verificau cartela și numărul primit la intrare. “Numărul 32?”, îmi spuneau, răspicat și cu dispreț. Da, eram numarul 32. Îmi pierdusem identitatea, dintr-o dată. Nu mai eram Oltea, deși îmi repetam obesiv numele și numărul cartelei. Eram numărul 32, dintr-un total de 56.”

Difuzarea spectacolului marchează parteneriatul dintre TVR și Casa de producție TVR cu UNITER în vederea susținerii campaniei „Artiștii pentru artiști”.

Din distribuția spectacolului fac parte: Andreea Gabor, Alina Leonte, Mirela Lupu, Anca Sigmirean, Angela Tanko, Anda Tămășanu, Dania Ținca, Denisa Vlad, Ion Abrudan, Șerban Borda, Ciprian Ciuciu, Tiberiu Covaci, Andrei Fazecaș, Andrei Gliga, Sorin Ionescu, Igor Lungu, Sebastian Lupu, Eugen Neag, Ion Ruscuț, Alexandru Rusu, Emil Sauciuc, Alin Stanciu, Radu Tudor, Răzvan Vicoveanu

Orchestra: Petru Popa, Dumitru Negrean, Sorin Costache, Gheorghe Căbuța, Nicu Moldovan, Eduard Albina

Regia artistică și ilustrația muzicală: Gavriil Pinte

Scenografia: Roxana Ionescu