Traducerea poloneză a cărții De la Iași la Ierusalim a regretatului istoric Leon Volovici, aparuta in luna aprilie a anului trecut în Polonia, la editura Pogranicze, va fi promovata in cadrul unui turneu organizat in perioada 16-20 martie in orasele Varșovia, Cracovia și Poznań, informeaza ICR Varsovia.

Institutul Cultural Român de la Varșovia dorește să omagieze personalitatea reputatului istoric și umanist român prin organizarea a trei întâlniri cu publicul pe tema recentei apariții editoriale, cu participarea specială a Hannei Volovici, soția scriitorului, și a traducătoarei Marta Tórz.

Întâlnirea de la Poznań (16 aprilie) va fi găzduită de Librăria Bookowski, iar cea de la Cracovia (20 aprilie) de Centrul Culturii Evreiești - Fundația Judaica. Lansarea de la Varșovia (18 aprilie) îl va avea ca amfitrion pe istoricul și scriitorul Adam Michnik, în cunoscutul spațiu de lansări Agora. La eveniment va participa, de asemnea, Łukasz Galusek, redactorul-șef al publicației Herito a Centrului Internațional pentru Cultură de la Cracovia, un bun cunoscător al literaturii și istoriei României.

Leon Volovici (n. 1938 – d. 2011) a absolvit în 1962 Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza”, specialitatea limba și literatura română. Între 1964 și 1984 a fost cercetător la secția de istorie literară a Institutului de filologie „Alexandru Philippide” din Iași. În 1975 și-a luat doctoratul în filologie română la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Coautor al Dicționarului literaturii române de la origini până la 1900 (1979, distins cu Premiul Academiei Române). În 1984 a emigrat în Israel, stabilindu-se la Ierusalim. Între anii 1984 și 1989 a fost cercetător la Institutul Yad Vashem pentru studierea Holocaustului, iar din 1989 până în 2011 a fost cercetător principal și conferențiar la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Institutul de Iudaism Contemporan și Centrul Internațional pentru Studierea Antisemitismului. Împreună cu criticul de film Costel Safirman, a condus „Cercul Cultural de la Ierusalim”, a fost unul dintre inițiatorii Societății de Studii „Benjamin Fondane” (Paris și Ierusalim) și membru în comitetul de redacție al revistei Cahiers Benjamin Fondane. A colaborat la revistele 22, Apostrof, România literară, Secolul 20, Arc, Dilema, Sfera politicii, Lettre Internationale, Plural. Dintre volumele publicate amintim: Ideologia naționalistă și „problema evreiască” (1995, ed. I, Pergamon, Oxford, 1991, distins cu Premiul Arcadia), Întâlniri la Ierusalim (în colaborare cu Costel Safirman, 2001), Noi întâlniri la Ierusalim (în colaborare cu Costel Safirman, 2007), De la Iași la Ierusalim și înapoi (2007), Jews in Eastern Europe: The YIVO Encyclopedia (2008, editor al secțiunilor dedicate istoriei evreilor din România). Leon Volovici s-a numărat printre fondatorii Centrului de Studii Ebraice „Goldstein-Goren“ al Universităţii din Bucureşti.

Recent, în data de 3 martie 2015, la sediul ICR din București a fost lansat volumul O lume văzută de la Ierusalim. Alte întâlniri la Cercul Cultural din Ierusalim 2007-2013, o continuare a celor două volume publicate anterior, Întâlniri la Ierusalim (2001) și Noi întâlniri la Ierusalim (2007). Cartea este dedicată memoriei lui Leon Volovici.