Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea prezinta miercuri, 11 martie, de la ora 19.00, în Sala „Horia Lovinescu” a Teatrului Nottara, spectacolul Eşti un animal, Viskovitz! după Alessandro Boffa, regia și adaptarea scenică: Tudor Lucanu, scenografia: Irina Moscu, coregrafia: Galea Bobeicu.

Esti un animal, Viskovitz!Foto: Afis spectacol

Este pentru a doua oară când teatrul vâlcean este invitat la Teatrul Nottara, urmând ca în lunile următoare să fie prezentate la Bucureşti o parte dintre cele mai recente spectacole ale sale, în baza unui parteneriat cu teatrul gazdă.

Alessandro Boffa s-a născut la Moscova. A lucrat doi ani ca biolog într-un laborator de genetică animală, pentru ca ulterior să se dedice studierii creierului uman. În 1998, debutează cu Eşti un animal, Viskovitz!, carte care va avea un succes răsunător şi va fi tradusă în peste douăzeci de limbi, inclusiv în româneşte. În prezent, trăieşte şi lucrează în Italia şi în Tailanda.

Viskovitz, personajul lui Boffa, este un animal care descoperă viaţa, care îşi caută identitatea şi se confruntă cu poveşti de dragoste ieşite din comun. Protagonistul întruchipează pe rând un cintezoi paranoic, un peşte inadaptat, un melc narcisist, un parazit, un papagal, un porc, un rechin sau un burete alcoolic. Alături de el, în această aventură a vieţii, stau mereu Liuba (imaginea iubirii perfecte), părinţii şi prietenii săi (Zucotici, Petrovici şi Lopez). Fiecare metamorfoză prin care trece Viskovitz oferă o poveste tragi-comică despre condiţia animalului pe care îl întrupează. O suită de fabule ironice, care înfăţişează privitorului o lume în care începi prin a fi animal şi sfârşeşti prin a deveni bestie.

Despre spectacolul Teatrului „Anton Pann”, criticul de teatru Mircea Morariu scria:

„Spectacolul se înfăţişează asemenea unei fabule în mai multe secvenţe perfect integrate, minuţios elaborate, de o fantezie debordantă. Nici o secvenţă nu seamănă cu cealaltă, nu o copiază, nu o citează, deşi în mod evident – şi aici avem de subliniat un alt merit al lui Tudor Lucanu – coerenţa întregului nu e nici un moment pusă la îndoială. Secvenţele sunt fie monologuri, fie dialoguri, trialoguri, ş.a.m.d. excelent susţinute actoriceşte de cei şase interpreţi. Cu toţii absolvenţi ai claselor de actorie de la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj, majoritatea dacă nu cumva chiar toţi foşti studenţi ai profesorului Bács Miklos.”

De asemenea, criticul de teatru Ion Parhon remarca: „Ești un animal, Viskovitz! ne-a oferit imaginea unui succes de echipă, ce cred că va popula afișul multor festivaluri teatrale din țară. Este succesul unei trupe foarte tinere, care întărește cuvintele lui Corneille ”Valoarea nu așteaptă ca vârsta s-o măsoare.”

Suculente momente de teatru viu, direct, acroșant, lipsit de sofisticări și ostentații, ori de ispita jocului interactiv.”

Eşti un animal, Viskovitz!, adaptare după romanul omonim de Alessandro Boffa; Traducerea: Alexandra-Maria Cheşcu; Regia şi adaptarea: Tudor Lucanu; Scenografia: Irina Moscu; Coregrafia: Galea Bobeicu; Distributia: Mădălina Ciotea, Reka Szász, Vlad Bîrzanu, Olimpiu Blaj, Ciprian Nicula, Cătălin Asanache.

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Teatrului Nottara deschisă zilnic între orele: 10:00 – 20:00. Preţ bilete 15 lei şi 25 lei.