22 de bloggeri au decis, in etapa a doua a concursului, care este cel mai bun roman, acordand puncte de la 1 la 5 fiecarei proze finaliste. Romanul "Negustorul de inceputuri de roman", de Matei Visniec a primit cel mai mare punctaj si a fost rasplatit cu Premiul literar "Augustin Fratila", in valoare de 10 000 de euro, acordat de compania Philip Morris Trading. "Competitia literara Augustin Fratila, la care ne bucuram sa fim partener statornic are o calitate distincta, pe care orice companie si-o doreste pentru proiectele pe care le sustine: este, de la an la an, tot mai cunoscuta si mai recunoscuta, atrage tot mai multi romancieri valorosi si tot mai multe lucrari care reaprind pofta de lectura, pofta de cultura" a spus Sorana Mantho, Corporate Affairs Director Romania si Bulgaria, Philip Morris. "Romanele premiate de juriul competitiei sunt, ulterior, validate si de publicul cititor semn ca pastreaza vie traditia literara romaneasca si ca, fie si intr-o epoca digitala, povestile spuse cu har isi gasesc drum spre inima noastra."

"Un singur cer deasupra lor", de Ruxandra Cesereanu (Bucuresti, Ed. Polirom, 2013), "Kinderland", de Liliana Corobca (Bucuresti, Ed. Cartea Romaneasca, 2013), "Jurnalul unui cantaret de jazz", de Bujor Nedelcovici (Bucuresti, Ed. Allfa, 2013), "Boala si visul", de Dan Stanca (Bucuresti, Ed. Tracus Arte, 2013), "Negustorul de inceputuri de roman", de Matei Visniec (Bucuresti, Ed. Cartea Romaneasca, 2013) au fost cele cinci romane finaliste la Premiul literar "Augustin Fratila".

Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Stefanescu, Tudorel Urian si Daniel Cristea-Enache din cele 65 de romane inscrise in competitia pentru

10 000 de euro.

Despre carte:

Sa nu fiti uimiti daca intr-o buna zi librariile nu vor mai vinde romane, ci computere concepute sa scrie romane, in functie de fantasmele dumneavoastra secrete. Absolut nimeni nu va mai fi interesat de cartile altuia, ne vom citi propriile noastre romane, coman-date dispozitivelor personale de scris autofictiune. Toti vom fi scriitori. Talentul nu va mai fi un privilegiu. Iar cei mai vanitosi sau mai frustrati dintre noi vor incerca, poate, sa angajeze si cite o fiinta umana careia sa-i ceara sa citeasca romanele scrise in numele nostru de catre softuri sofisticate. Acesti "cititori de profesie" - ei insisi scriitori, la rindul lor - vor fi atit de rari, incit vor cere sa fie platiti foarte scump, iar uneori, chiar cu pretul vietii.

Despre autor:

Matei Visniec sa remarcat in anii '80 ca poet, apoi ca dramaturg ale carui piese, cu larga circulatie in mediul literar, sunt interzise pe scenele profesioniste. In 1987 paraseste Romania si se stabileste in Franta, unde lucreaza pentru Radio France Internationale. Piesele sale in limba franceza apar la Actes SudPapier, L'Harmattan, Lansman, Crater, L'Espace d'un instant. Numele sau figureaza pe afise teatrale in peste 30 de tari. In ultimii ani, Matei Visniec s-a remarcat si ca romancier. Dintre volumele publicate amintim: Omulpubela ¬ Femeia ca un cimp de lupta (2006), Paianjenul in rana (2007), Groapa din tavan (2007), Sindromul de panica in Orasul Luminilor (2009, 2012; roman distins cu Premiul revistei Observator cultural), Domnul K. eliberat (2010; volum nominalizat la Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi), La masa cu Marx (2011), Dezordinea preventiva (2011), Cabaretul cuvintelor (2012).

Romanul Negustorul de inceputuri de roman a fost distins cu Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi si Premiul liceenilor pentru cea mai indragita carte aparuta in 2013, in cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT Iasi, 2014), si a fost nominalizat la Premiile revistei Observator cultural.

Romanele castigatoare ale Premiului literar "Augustin Fratila", acordat de compania Philip Morris Trading sunt:

  • "Cronicile genocidului", de Radu Aldulescu - romanul anului 2012
  • "Matei Brunul", de Lucian Dan Teodorovici - romanul anului 2011

Parteneri media: Digi 24, Agerpres, Evenimentul zilei, Radio Romania Cultural, Observator Cultural, HotNews.ro, RFI Romania, Sapte Seri, bookblog.ro, Agentia de carte, BookMag.ro, LiterNet.ro, Getica OOH.

Despre Augustin Fratila:

Augustin Fratila (1953-2010), scriitor si cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stanescu si membru al Cenaclului de Luni. A publicat in cele mai importante reviste culturale, iar intre 1995 si 2010 a fost redactor-sef al Editurii ALLFA, departamentul de literatura al Grupului Editorial ALL.

Despre Uniunea Editorilor din Romania:

Uniunea Editorilor din Romania este o organizatie patronala si profesionala, care desfasoara numeroase programe in domeniul educational si in cel cultural, urmarind derularea unor proiecte si actiuni in interesul membrilor, cresterea rolului si fortei organizatorice, dezvoltarea de relatii publice si de parteneriate, gestiunea eficienta a fondurilor si a resurselor.

Organizatia reuneste importanti editori si difuzori de cultura scrisa, care produc si comercializeaza carte scolara preuniversitara si universitara, literatura romana si universala, carte pentru copii, lucrari destinate orizontului educational si cultural, carte de invatatura adresata tuturor varstelor.

Anul acesta, Uniunea Editorilor din Romania sarbatoreste 20 de ani de activitate.

Pentru mai multe informatii legate de Premiul literar "Augustin Fratila", acordat de compania Philip Morris Trading, editia a III-a, vizitati site-ul www.premiulaugustinfratila.ro sau pagina de Facebook www.facebook.com/premiulaugustinfratila.