Joi, 29 mai, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei noi ediţii a dialogurilor Înapoi la argument. Invitatul lui Horia-Roman Patapievici este Bronislaw Wildstein, scriitor, jurnalist, fost disident polonez, susţinător al lustraţiei.

Bronisław Wildstein intră în rezistenţa anticomunistă în timpul studenţiei, în 1977. A fost unul dintre fondatorii SKS – Comitetul Studenţesc al Solidarităţii, prima formă de opoziţie structurată din Cracovia. Face parte din aripa conservatoare din Polonia care, de la începutul anilor ’90, a susţinut accesul nerestricţionat la documentele din arhivele fostei Securităţi poloneze.

În 2005, Wildstein a pus în circulaţie o listă a Institutului Memoriei Naţionale în care erau trecuţi foşti angajaţi ai poliţiei politice secrete comuniste şi agenţi informatori, stârnind un nou val de controverse legate de impactul pe care trecutul comunist îl are încă asupra societăţii actuale. În septembrie 2006, a fost decorat de către preşedintele Lech Kaczynski cu Crucea de Ofiţer al Ordinului Renaşterii Poloneze, pentru activitatea din opoziţia anticomunistă.

Dialogul dintre Horia-Roman Patapievici şi Bronisław Wildstein are titlul: “Cu Bronislaw Wildstein, despre trecutul care se încăpăţânează să nu treacă."