Ediţia cu numărul 12 a Festivalului Comediei Româneşti – festCO, organizat de Teatrul de Comedie, se desfăşoară între 24 mai – 1 iunie, la Bucureşti. Festivalul de anul acesta este dedicat „Comediei în toate formele ei“. FestCO contribuie la promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească si totodata rasplateste cele mai bune spectacole şi cei mai buni artişti la finalul fiecărei ediţii în cadrul Galei Comediei Româneşti.

FestCO 2014Foto: Teatrul de Comedie

Potrivit Mediafax, pe 24 mai, de la ora 17.00, în faţa Teatrului de Comedie va avea loc deschiderea festCO, un eveniment în care imaginile ce au definit festivalul de-a lungul ediţiilor anterioare vor căpăta forme concrete, animând piaţa din faţa instituţiei.

Fiind dedicat comediei în toate formele ei, anul acesta, festCO este structurat pe două secţiuni importante, "In", cu spectacole produse de teatre finanţate de stat şi semnate de Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Mircea Cornişteanu, Felix Alexa, Vlad Massaci, Gianina Cărbunariu, şi "Off", care cuprinde la rândul său mai multe secţiuni. Cea mai vizibilă dintre acestea este cea dedicată spectacolelor de comedie românească produse în ultima stagiune în teatrele independente.

Comedia vine şi în multe alte forme prin intermediul evenimentelor conexe. Lansările de carte sunt numeroase în acest an. Volumele de memorii semnate de Radu Beligan şi Marin Moraru vor fi urmate de sesiuni de autografe. Un proiect editorial al festCO este lansarea unui volum colectiv de poezie - "Salonul Ludicilor", care cuprinde poeme semnate de 22 de poeţi, printre care Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Florin Iaru, Horaţiu Mălăele şi George Stanca. De asemenea, vor fi lansate alte cărţi, semnate de Cristina Modreanu, Liviu Ornea, Simona Tache şi Mihai Radu.

Totodată, va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografii cu Radu Beligan - "Omagiu comediei", precum şi vernisajul unei expoziţii de caricaturi semnate de Horaţiu Mălăele - "H'ora Comică".

În acest an, dialogurile festCO sunt susţinute de scriitorul Radu Paraschivescu şi de profesorul de filosofie Dan Panaet.

De asemenea, publicul este invitat în faţa Teatrului de Comedie la vizionarea unor filme de comedie româneşti.

Intrarea va fi liberă şi la spectacolele de teatru pentru copii şi tineret (Teatrul "Ion Creangă", Teatrul Ţăndărică etc.), la examene de licenţă ale facultăţilor de profil din Bucureşti (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" - UNATC şi Spiru Haret) şi la cele două spectacole ale liceenilor câştigători ai concursului de teatru pentru tineret "Jos Pălăria".

Festivalul va avea în acest an şi o publicaţie proprie - Iluzia Comică -, ziar ce va reflecta evenimentele acestei ediţii, dar şi întâmplări din trecutul Teatrului de Comedie.

Gala Comediei Româneşti va închide, pe 1 iunie, festCO 2014. La acest eveniment vor fi decernate premiile Festivalului Comediei Româneşti. ajuns la ediţia a XII–a, şi premiile Concursului de Comedie Românească, ediţia a IX-a.

Copiii actorilor Teatrului de Comedie vor lua locul părinţilor pe scenă, de 1 Iunie. Seara se va încheia cu spectacolul "Suflet Românesc", un one-man-show susţinut de Dan Puric.

Biletele sunt puse în vânzare online şi la casele de bilete ale sălilor la care se joacă spectacolele - Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Odeon, Opera Naţională Bucureşti, Centrul Cultural pentru Unesco "Nicolae Bălcescu", Teatrul Ţăndărică, Teatrul Ion Creangă, Godot Cafe-Teatru, Teatrul de Artă, În Culise Teatru Pub, Teatrul Mignon.