La initiativa Institutului Suedez de Studii Clasice din Roma în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Stockholm si Accademia di Romania in Roma va avea loc o serata literara dedicata poetei Daniela Crasnaru prin prezentarea volumului de poezii Austerloo publicat la Editura Ellerströms. Evenimentul va avea loc luni, 7 aprilie 2014, orele 18,00, la Accademia di Romania din Roma.

Evenimentul se va desfasura în prezenta Ambasadorilor Suediei si României la Roma S.E. Ruth Jacoby, S.E. Dana-Manuela Constantinescu şi preşedintele Institutului Cultural Român Lilian Zamfiroiu.

Vor lua cuvântul:

S.E. Dana-Manuela Constantinescu, Ambasadorul României în Italia

S.E. Ruth Jacoby, Ambasadorul Suediei în Italia

Lilian Zamfiroiu, Preşedintele Institutului Cultural Român din Bucureşti

Dan Shafran, Directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm

Angela Tarantino, Universitatea Sapienza, Roma

Poezia româneasca se bucura de succes în rândul publicului suedez prin aparitia volumului de poezie Austerloo al Danielei Crasnaru, publicat la Editura Ellerströms , în traducerea lui Dan Shafran, Directorul Institutul Cultural Român de la Stockholm . Cartea a fost lansata la Târgul de Carte Bok& Bibliotek de la Göteborg în 2013 si a fost primita elogios de critica literara din Suedia.

Vor fi citite versuri în suedeza, româna si italiana iar Dan Shafran va vorbi despre arta traducerii, echivalente si dificultati. Atât autoarea cât si traducatorul vor raspunde la întrebarile publicului.

Daniela Crasnaru are la activ o impresionanta productie literara care cuprinde versuri, nuvele si carti pentru copii. Este unul dintre poetii romani cu cele mai multe traduceri in limba engleza si laureata a unor premii importante, printre care Premiul Academiei Romane pentru întreaga activitate (1991) si Premiul pentru literatura al Fundatiei Rockefeller (1994).

O parte dintre poemele Danielei Crasnaru au fost incluse in antologiile bilingve de poezie contemporana româna si suedeza Corespondente lirice si Noi corespondente lirice, alcatuite de Dan Shafran (Editura Fundatiei Culturale Romane, 1997 - 2002). Daniela Crasnaru a fost tradusa în peste 15 limbi, poezia ei fiind studiata în universitati române si americane.