Publicul va avea sansa sa asculte o interpretare noua, inedita a uneia dintre cele mai frumoase lucrari compuse de maestrul George Enescu, Simfonia nr. 1 in Mi bemol Major op. 13, in cadrul acestei editii a Festivalului International "George Enescu", peste exact o luna.

Festivalul George EnescuFoto: www.festivalenescu.ro

Pe 6 septembrie 2013, Festivalul "George Enescu" aduce la Bucuresti un concert extraordinar, care continua traditia Festivalului de a propune publicului roman si strain sa redescopere muzica lui George Enescu, in interpretarea unor mari orchestre si dirijori ai lumii.

Programul zilei de 6 septembrie 2013

Cunoscuta Orchestre de Paris, una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, va interpreta pe 6 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului Simfonia Nr. 1 in Mi bemol Major op. 13, de George Enescu. La pupitru se va afla dirijorul de origine lituaniana Paavo Jarvi, laureat cu Grammy si considerat unul dintre cei mai sensibili muzicieni ai momentului - Jarvi crede cu tarie ca muzica ar trebui sa insemne, in primul rand, emotie. In a doua parte a programului, publicul va putea asculta Simfonia nr. 5 in Si bemol Major op. 100, de Serghei Prokofiev.

Concertul este o ocazie rara de a asculta una dintre lucrarile singurului compozitor roman care a intrat in patrimoniul universal international, George Enescu, chiar in interpretarea celor mai bine cotati artisti contemporani ai lumii. Inca se mai pot cumpara bilete la evenimentul din 6 septembrie, acestea fiind dispoibile pe site-ul Eventim.

In aceeasi seara, de la ora 17.00, la Ateneul Roman, cel mai "vanat" compozitor si clarinetist al momentului, JOrg Widmann - de curand, prestigioasa Carnegie Hall din New York a dedicat o serie intreaga interpretarii compozitiilor sale - se va alatura pentru prima data, in ipostaza de dirijor, unei orchestre romanesti: Filarmonica de Stat "Transilvania" Cluj. Widmann va dirija inclusiv o lucrare a compozitorului roman Ulpiu Vlad, "Lumina drumurilor", precum si doua lucrari compuse de el insusi - o aliniere la valorile si la muzica internationala pe care Festivalul "George Enescu" o promoveaza constant.

Bilete pentru acest eveniment pot fi achizitionate de aici. Publicul de specialitate se va putea bucura in aceeasi zi si de un seminar de compozitie sustinut de JOrg Widmann, de la ora 15.00, intrarea fiind libera.

Seria Concertele de la Miezul Noptii aduce de la ora 22.30, la Ateneul Roman, un regal de Vivaldi, in interpretarea unui ansamblu cameral legendar, Europa Galante. Fondat de dirijorul si violonistul Fabio Biondi, ansamblul a urcat pe cele mai mari scene ale lumii, de la Scala din Milano, la Royal Albert Hall din Londra. Acest concert va avea loc cu casa inchisa, biletele fiind deja epuizate.

Tot pe 6 septembrie, pasionatii de opera pot urmari montarea "Otello", de Giuseppe Verdi, la Opera Nationala din Bucuresti. Regia este semnata de Vera Nemirova, in timp ce la pupitru se va afla dirijoarea Keri-Lynn Wilson. In rolul principal este distribuit tenorul german Peter Seiffert, distins cu un Premiu Grammy pentru inregistrarea interpretarii operei "Tannhauser", de Wagner, sub bagheta maestrului Daniel Barenboim. Bilete pot fi achizitionate de aici.

Programul Festivalului include si cateva conferinte si worksopuri, precum si un concert la care intrarea este libera - cocnertul Arcadia String Quartet, de la ora 13.00, la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Studioul de Opera si Multimedia.

Festivalul "George Enescu" isi propune, cu fiecare editie, sa ajunga cat mai mult si la publicul din restul tarii. Astfel la Craiova, pe 6 septembrie, este programat concertul Filarmonicii "Oltenia", sub bagheta dirijorului olandez Theo Wolters. Solisti vor fi romanii Liviu Prunaru (vioara) si Ceciliu Ovidiu Isfan (viola), iar in program se regaseste superba Simfonie concertanta in Mi bemol Major pentru vioara, viola si orchestra de W.A.Mozart.

Programul complet poate fi consultat pe site-ul Festivalului.