​Directorul Târgului Internaţional Gaudeamus-Carte de învăţătură, Vladimir Epstein, consideră că cifra de 100.000 de vizitatori înregistrată la ediţia trecută a evenimentului fost depăşită: "În acest moment evaluările nu sunt finale, dar se pare că se depăşeşte bine de tot cifra de 100.000 de vizitatori", a declarat, Epstein, duminică, la finalul evenimentului. El a spus că publicul a fost "una din marile temeri" pe care le-a avut organizatorii în legătură cu această a XIX-a ediţie.

"N-am ştiut cum va recepţiona publicul campania noastră de promovare. Slavă Domnului că am avut un parteneriat extrem de prietenos cu presa în ansamblul ei şi evenimentul a avut parte de o promovare cum se cuvine", a spus directorul Gaudeamus, citat de Agerpres.

În opinia sa, "faptul că au fost momente în care nu s-a circulat pe unele alei ale târgului reprezintă un succes veritabil". "Din câte înţeleg din privirile expozanţilor, ale editorilor, disting în ele o bună satisfacţie, deci presupun că şi rezultatele financiare îi vor încuraja să poată să continue nobila lor misiune", a mai spus Vladimir Epstein.

Reprezentanţii Editurii Litera Internaţional au apreciat că, la această ediţie a Gaudeamus, vânzările au înregistrat o creştere de 50%, iubitorii lecturii cumpărând 10.000 de exemplare, printre cele situate în topul preferinţelor cititorilor aflându-se 'Marea Carte a Crăciunului', 'Găteşte cu pasiune', de Nigella Lawson, 'Amprenta omului', de Sebastian Faulks.

De asemenea, Grupul Humanitas a raportat vânzări care au înregistrat o creştere de 20% faţă de ediţia precedentă a Gaudeamus, la fel ca şi Editura Casa Radio, unde vânzările au fost cu 30% mai bune.

La Humanitas, printre preferinţele publicului au figurat, într-un top cinci, cartea lui Lucian Boia - ''De ce este România altfel?', 'Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste', de Andrei Pleşu, 'Viitorul începe luni' de Ioana Pârvulescu şi 'Preţul adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul', Dan Tăpălagă în dialog cu Daniel Morar, în timp ce la Humanitas Fiction au fost cumpărate: 'Obosit de viaţă, obosit de moarte' şi 'Sorgul roşu' de Mo Yan; 'Manuscrisul găsit la Accra' de Paulo Coelho; Bob Dylan, 'Suflare în vânt. 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu' şi 'Îngerul decăzut' de Yukio Mishima.

Cel mai vândut audiobook la Humanitas Multimedia a fost I.L. Caragiale, 'Leac de criză'.

Şi la Curtea Veche s-a vândut mai bine decât anul trecut, aici, o carte de dragoste, romanul 'Adulter cu smochine şi pescăruşi', scris de Adrian Cioroianu, epuizându-se din stand la trei ore de la lansare.

'Moarte subită' de J.K. Rowling a fost cea mai vândută carte a Grupului Editorial Trei la Gaudeamus, iar 'Schimbarea', autobiografia scriitorului chinez Mo Yan, laureatul Premiului Nobel pentru Literatura in 2012, s-a aflat, de asemenea, între preferinţele cititorilor, la fel ca şi 'Cincizeci de umbre întunecate' de E L James, foarte căutată de fanii seriei Fifty Shades.

În topul vânzărilor s-au mai aflat 'Cum am devenit un romacier celebru' de Steve Hely şi 'Camera' de Emma Danoghue.

În ceea ce priveşte volumele de non-ficţiune, cititorii Grupului Editorial Trei au preferat 'Reţete de jocuri' de Lawrence J. Cohen, 'Fanaticii Apocalipsei' de Pascal Bruckner şi 'O istorie a psihologiei moderne' de Duane Schultz şi Sydney Ellen Schultz.

La Grupul Editorial Corint, în topul vânzărilor s-a situat un titlu Corint Junior - volumul al doilea din seria 'Generala' de James Patterson - 'Salvaţi-mă de aici!'- o poveste emoţionantă cu un puternic substrat educaţional scrisă pe gustul copiilor de peste opt ani.

Locul doi în top este reprezentat de cărţile de îngrijire şi creştere a copiilor scrise de Gina Ford, publicate de Editura Corint, deliciul mămicilor fiind, de departe, cartea 'Învaţă-l să facă la oliţă'.

Cărţile Leda adresate tinerilor nu aveau cum să lipsească din top, anul acesta premianta constituind-o volumul al doilea, 'Insurgent' din seria 'Divergent', de Veronica Roth.

Noutatea colecţiei Thriller de la editura Leda - 'Apelul morţilor' de Ian Rankin s-a bucurat şi ea de aprecierea fanilor genului, iar cărţile istorice de la Corint - 'Ekaterinburg. Ultimele zile ale Romanovilor' de Helen Rappaport, 'Întoarcerea acasă' de Slavomir Rawicz şi 'Iniţiere în Orientul Antic' de Jean Bottero au avut şi partea lor de succes ocupând un binemeriat loc în topul 10 de vânzări.

Atât părinţii, dar şi micii cititori au apreciat poveştile şi cărţile ilustrate publicate special pentru ei în prag de sărbători precum 'Poveşti din toată lumea', 'Basme şi poveşti româneşti', 'Poveşti de Crăciun', '24 de poveşti năstruşnice în aşteptarea lui Moş Crăciun' şi 'Viaţa şi aventurile lui Moş Crăciun' de Lyman Frank Baum.

Nu în ultimul rând, la Polirom, RAO şi Paralela 45 vânzările au fost la acelaşi nivel ca în 2011.

Cea de-a XIX-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură s-a deschis miercuri în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, peste 650 de evenimente culturale, propuse de peste 370 de participanţi români şi 15 agenţi literari străini din şapte ţări europene şi SUA, fiind organizate, până duminică, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp.

Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte, cu un concept unic în peisajul manifestărilor de profil, fiind singurul târg de carte din lume iniţiat şi organizat de un post public de radio.