Si in acest an, Muzeul Naţional al Ţăranului Român gazduieste Târgul de Sfântul Nicolae. Targul se deschide de Sfantul Andrei, vineri, 30 noiembrie si tine până duminică, 2 decembrie, de la 10 dimineaţa la 6 după-amiaza.

Inaintea sarbatorii de Sfantul Nicolae, prăznuita pe 6 decembrie, vin la targ cei mai pricepuți și faimoși meșteri populari din țară: olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari...

Meşterii aduc pentru targoveti: sorcove, linguri, ţuică, vin, turtă dulce, cozonaci, miere, plăcinte, cofeturi, suc de mere, kürtős kalács, măşti, fluiere, ocarine, împletituri din pănuşe, oale, scăunaşe, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarţe, coşuri de nuiele, căuce, străchini, oale de sarmale, jucării, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, mobilier pictat, carafe, chimire, curele, genţi, alambicuri, blidare, copăiţe, sărăriţe, furci, piperniţe, găvane, lingurare, cavale, păretare, lăicere, ştergare, lăzi de zestre, catrinţe, cămăşi, fote, cahle, clopoţei, zurgălăi ... şi câte şi mai câte.

Preţul unui bilet de intrare la targul de la MTR este de 6 lei, sau 3 lei pentru elevi, studenţi, pensionari.

Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae este cel care a salvat trei fete de la prostitutie cu ajutorul unor pungi cu bani aruncate noaptea, pe fereastra casei in care ele locuiau. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae (5 decembrie), cei dragi si in special copiii primesc daruri de la Sfantul Nicolae.

Adevaratul Mos Craciun, cel din traditia Bisericii, este Sfantul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. Mos Craciun imbracat in vesmant rosu, avand barba si calatorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la inceputul secolului XX.

Traditia spune ca, in ajunul zilei de Sfântul Nicolae, copiii îşi pun ghetuţele lustruite la uşă pentru ca Moşul să le umple cu daruri. Copiii cuminti primesc daruri sub forma de bomboane, prăjituri, mere, portocale şi nuci.