In perioada 26-27 mai 2012 vor avea loc două reprezentatii teatrale pentru copii cu spectacolul „Valiza” în regia şi interpretarea actriţei Ildikó Frank, informeaza ICR Budapesta, unul dintre organizatori.

Cele doua reprezentatii ale spectacolului se vor desfasura in cadrul a doua evenimente din capitala Ungariei:

· Cortul Internaţional al Poveştilor - 26 mai 2012, ora 15:00 - Budapesta, sect. IX, Strada Ráday (zona pieţei Bakáts)

· Ziua copilului - 27 mai 2012, ora 14:00 – Budapesta, sect. XIV, Parcul “Városliget”, scena din faţa Complexului “Petőfi Csarnok”

Spectacolul “Valiza” al Teatrului Românesc din Ungaria, este conceput special pentru copii, astfel pe parcursul celor 30 de minute actriţa încearcă să-i familiarizeze pe cei mici atât cu limba română cât şi cu limbile minorităţilor din Ungaria, prin intermediul personajelor din poveştile foarte cunoscute ale diverselor popoare.

Regizoarea şi actriţa Ildikó Frank a absolvit Secţia de Teatru la Universitatea de Vest din Timişoara, începându-şi cariera în anul 1997 la Teatrul German de Stat din Timişoara. În prezent este directoarea Teatrului German din Ungaria de la Szekszárd. Împreună cu soţul ei, actorul Florin Ionescu înfiinţează în anul 2004 Teatrul Românesc din Ungaria (Teatrul VIS) unde au pus în scenă spectacolele Lecţia de Eugen Ionesco, Ultimul Godot de Matei Vişniec, precum şi alte piese de autori români.

Cortului Internaţional al Poveştilor de pe strada Ráday, organizat pentru a şasea oară, i s-au mai alăturat povestitori atât de la Institutului Slovac, Institutului Polonez, liceele Szentgyörgyi şi Scheiber Sándor cât şi diverse familii de origine italiană, japoneză, germană, engleză, turcă etc.

Parcul “Városliget” din Budapesta găzduieşte anual în ultima duminică din luna mai evenimente dedicate Zilei Copilului. Institutul Cultural Român şi Ambasada României de la Budapesta vor participa pe lângă alţi invitaţii ai fundaţiei „International Children’s Safety Service” şi ai Municipalităţii oraşului Budapesta, cu un stand de prezentare pe „Bulevardul Naţiunilor”. Ziua Copilului în acest an este patronată de Dr. Heinz Fisher, presedintele Austriei, Dr. Árpád Göncz, fost preşedinte al Ungariei, Dr. Roman Herzog, fostul preşedinte al Germaniei dar şi de alte personalităţi politice internaţionale.

Scopul celor două evenimente este de a-i aduce pe copiii maghiari mai aproape de alte culturi dar şi de comunităţile naţionale care convieţuiesc în această ţară, de a le lărgi orizonturile şi de a-i ajuta pe părinţii copiilor şi pe profesorii acestora să înţeleagă mai bine cultura celorlalte naţiuni.

Cele doua reprezentatii teatrale sunt organizate de catre Institutul Cultural Român de la Budapesta în parteneriat cu Ambasada României de la Budapesta, Teatrul Românesc din Ungaria, Librăria “Ráday” şi fundaţia „International Children’s Safety Service”.