Fundatia Anastasia a deschis joi expozitia "20 de capodopere din pinacacoteca interzisa", ocazie cu care a fost lansat si catalogul Pinacotecii Fundatiei Anastasia, se arata intr-un comunicat de presa. Expozitia ramane deschisa pana marti, 15 mai, la Muzeul Taranului Roman, Sala Oaspeti.

Expozitia Pinacoteca InterzisaFoto: Fundatia Anastasia

Constituita intre 1992-2003, Pinacoteca Fundatiei Anastasia s-a format din donatii ale artistiilor expusi la Galeria Catacomba,cuprinzand in prezent peste 900 de lucrari de arta (desen, pictura, sculptura, obiect).

Capodopere din Pinacoteca Interzisa

Capodopere din Pinacoteca Interzisa

Foto: Fundatia Anastasia

Pinacoteca Fundatiei Anastasia detine opere de arta de la 60 de artisti romani moderni notorii si de diferite varste, apartinand ultimelor 5 decenii ale secolului trecut si a ultimilor 20 de ani ai sec. XXI. Dintre acestia: Corneliu Baba, George Apostu, Horia Bernea, Vasile Gorduz, Ion Murnu Paul Neagu, Paul Gherasim, Sorin Dumitrescu, Peter Iacobi, Silvia Radu, Horia Pastina, Stefan Caltia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Zamfirescu, Florin Niculiu, Constantin Flondor, Bogdan Vladuta, Sorin Neamtu, Ovidiu Maitec, Benedict Ganescu si multi altii.

Obiectivul evenimentului de joi l-a constituit lansarea catalogului Pinacotecii Fundatiei Anastasia, si vernisajul expozitiei "20 de capodopere din cuprinsul pinacotecii interzise si fara sediu", la Muzeului Taranului Roman, Sala Oaspeti.

"Cu aceasta ocazie este punctat demersul pe care Fundatia Anastasia il intreprinde de 12 ani pentru a obtine sprijinul autoritatilor statului roman, a organismelor culturale nationale si /sau a societatii civile, in solutionarea expunerii celei mai valoroase colectii private de arta moderna romaneasca, patrimoniu de exceptie ce nu pot fi vizionat de marele public din cauza lipsei unui sediu. Tot de 12 ani, autoritatile abilitate refuza sa raspunda nenumaratelor sesizari si memorii. Pinacoteca si expozitia-eveniment reprezinta protestul Fundatiei Anastasia fata de un abuz fara precedent", se mai arata in comunicat.

Fundatia Anastasia are ca obiect principal de activitate consolidarea relatiilor dintre cultura laica si cultura eclesiala. Infiintata in 1992, a devenit, prin hotararea Guvernului Romaniei din 18/03/2004, ONG de interes public. De-a lungul a 20 de ani de activitate a realizat urmatoarele:

- a tiparit peste 550 de titluri de literatura teologica, metafizica, poezie si 12 albume de arta.

- ca galerie pilot a Muzeului National de Arta al Romaniei, Galeria Catacomba apartinand

Fundatiei Anastasia, a organizat peste 60 de expozitii nationale. - a organizat importante expozitii

internationale:

  • 1998 / Kunsthale Mucsarnok / Budapesta, cea mai mare expozitie romaneasca in strainatate/ peste 1000 de lucrari de arta plastica.
  • 1999 / Achen Muzeul Peter Paul Ludwig
  • 2000/Galeria Bramante / Roma - expozitie organizata cu prilejul Jubileului, si la invitatia Papei Ioan Paul al II-lea, cu titlul "Una Bizantio Latina", sustinut de Ministerul Culturii din Romania si Consiliul Pontifical al Culturii /presedinte Cardinalul Paul Poupard;
  • detine o importanta arhiva de filme documentare privind activitatea mediatica a Fundatiei intre anii 1992-2012;
  •  detine o arhiva biografica a celor mai pregnante personalitati culturale si bisericesti.