Muzeul National de Arta al Moldovei din Chisinau este gazda manifestarilor dedicate personalitatii Grigore Gafencu ce vor avea loc, luni, 30 ianuarie 2012.

Potrivit ICR Chisinau, manifestările ce doresc a prezenta istoricilor si publicului din Republica Moldova personalitatea lui Grigore Gafencu se vor desfasura pe trei componente: o expozitie de documente, ce dezvăluie momente dramatice din istoria perioadei în care a activat ca diplomat Grigore Gafencu, din arhivele Ministerului Afacerilor Externe al României, legate de aspecte inedite din activitatea diplomatică a acestuia, prezentarea-lansare la Chisinău a lucrărilor „Preliminarii la războiul din răsărit”/ „Préliminaires de la guerre a l’Est. De l’accord de Moscou (21 aout 1939) aux hostilités en Russie (22 juin 1941)” si „Ultimele zile ale Europei” scrise de Grigore Gafencu, apărute sub egida Institutului Diplomatic Român si un colocviu despre viata si activitatea diplomatului român.

La manifestări si-au anuntat prezenta Radu Carp, directorul Institutului Diplomatic Român, Petre Otu, director adjunct al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din România, Laurentiu Constantiniu, cercetător la Institutului Diplomatic Român, Dan Talos, cercetător la Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al României alături de reputati specialisti locali: prof. dr. hab. Anatol Petrencu, conf., dr. Gheorghe Palade si Valeriu Munteanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Evenimentele se vor desfăsura pe data de 30 ianuarie 2012, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chisinău (str. 31 august 1989, nr.115) după următorul program:

ora 10.00 - Deschiderea Expozitiei „Grigore Gafencu - diplomat” si prezentare de carte

ora 14.00 - 18.00 - Colocviul „Grigore Gafencu – diplomat, istoric si gazetar”

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chisinău, Ministerul Afacerilor Externe al României, Ambasada României în Republica Moldova si Institutul de Istorie Socială „ProMemoria” din Chisinău.