Artistul Dragos Patrascu semneaza expozitia „Note despre linie“ gazduita de Institutul Cultural Roman in perioada 8-22 septembrie. Expozitia alatura 20 de desene unei serii de obiecte si asamblaje grupate intr-o instalatie de mari dimensiuni. Vernisajul va avea loc joi, 8 septembrie 2011, de la ora 18.00, in deschiderea caruia va vorbi criticul de arta Aurelia Mocanu.

Desenele expuse parcurg o perioada de 15 ani (din 1996 pana in prezent), o parte dintre ele fiind relationate cu fotografii si obiecte asamblate. Apartinand mai multor cicluri, desenele sunt reasezate sub „umbrela“ Note despre linie, elementul care le uneste. Obiectele si instalatia sunt concepute precum un desen de mari dimensiuni in care linia contururilor, elementele grafice tridimensionale, structurile si texturile folosite, desenele de pe unele elemente confera o unitate stilistica.

„Linia, mijloc de expresie care m-a inghitit inca de la inceputul relatiei noastre, continua sa ma fascineze. Conceptul, subiectul, povestea desenelor devin de multe ori un pretext, linia punand stapanire pe teritoriu, urmandu-si calea. Linie-vis, linie-piatra, linie-cuvant, linie-ploaie, linie-furtuna, linie-cearta, linie-impacare, linie-bucurie, linie-disperare, linie-moarte...“ - explica artistul Dragos Patrascu

„Personaj constructiv, generos, plin de initiative de grup, in marea lui bunacuviinta personala, Dragos Patrascu s-a implicat in conducerea breslei, a trecut printr-un doctorat in estetica analitica si formeaza studenti si masteranzi in grafica la Universitatea “George Enescu” din Iasi.

Hartia alba i-a fost atat de familiara incat a transformat-o in asternutul starii a treia, intre vis si diurn, desenul fantasmatic a devenit un fapt cotidian pentru Dragos Patrascu. A obtinut o acuitate de ac hipodermic si o usuratate de borangic a liniei care poate rasuci orice fel de anatomie – de la pletoricele nuduri feminine la atelaje, aglomerari piranesiene, hibridizari zoologice.“ spune Aurelia Mocanu, Ziarul de duminica.

Dragos Patrascu (n. 1954) este profesor la Academia de Arta din Iasi. Palmaresul sau include expozitii personale in Austria, Rusia, Germania, Canada si Franta. A publicat lucrarea Estetica analitica: Arthur Danto (Editura Artes, Iasi, 2005). Este initiatorul si curatorul Salonului national de arta erotica, ajuns in 2011 la cea de-a sasea editie.

Expozitia de la ICR va fi deschisa pana pe 22 septembrie 2011, informeaza ICR.