Partidul Socialist Spaniol aflat la guvernare i-a dat luni un ultimatum de 24 de ore fostului ministru al transporturilor Jose Luis Abalos să demisioneze din parlament după ce asistentul său a fost arestat sub suspiciunea de luare de mită pentru influențarea acordării unor contracte de achiziții a măștilor de protecție în timpul pandemiei de COVID-19, relatează Reuters.

Pedro Sanchez in 2021 alaturi de Luis Abalos, care era la momentul respectiv ministrul sau al transportului si mobilitatii urbane Foto: Europa Press-E. Parra-Pool / Zuma Press / Profimedia

Deși Abalos, care a ocupat funcția de ministru al transporturilor între 2018 și 2021, nu a fost acuzat de vreo infracțiune, Partidul Socialist Spaniol (PSOE) a afirmat că el poartă „responsabilitatea politică” pentru acțiunile asistentului său.

Esther Pena, purtătoarea de cuvânt a formațiunii politice, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că fostului ministru i s-a cerut să demisioneze și din funcția de parlamentar. El și-a păstrat mandatul în urma alegerilor legislative care au avut loc în Spania anul trecut.

Abalos a negat că ar fi știut de acțiunile subalternului său, afirmând în timpul unui interviu acordat în cursul weekendului televiziunii La Sexta că nu intenționează să demisioneze din legislativul de la Madrid.

El a spus că ar fi făcut acest lucru dacă scandalul ar fi izbucnit în perioada în care era ministru. Ziarul Publico a scris însă luni că politicianul și-a dat demisia din funcția de președinte al comisiei pentru afaceri interne din parlament și că s-ar putea răzgândi și în privința renunțării la mandat.

Scandalul a izbucnit într-un moment delicat pentru premierul Pedro Sanchez, care are dificultăți în a-și implementa proiectele din cauza dependenței noului său guvern de susținerea precară a separatiștilor catalani din parlamentul de la Madrid.

Ce afirmă rechizitoriul întocmit de procurorii spanioli

Procurorii anticorupție afirmă că Koldo Garcia, asistentul lui Abalos, a luat mită pentru a acționa ca intermediar între guvern și Soluciones de Gestion y Apoyo a las Empresas SL, o companie înființată în 2017 și care avea ca obiect de activitate comercializarea de generatoare electrice.

Procurorii îl acuză pe Garcia că a primit plăți după ce a ajutat această companie să câștige contracte cu mai multe autorități ale statului spaniol aflate în subordinea ministerului transporturilor, printre care compania feroviară de stat ADIF, în vederea furnizării de măști de protecție. Faptele s-ar fi petrecut în timpul pandemiei, când Abalos încă era ministru în cabinetul lui Pedro Sanchez.

PSOE l-a somat pe fostul ministru să demisioneze în condițiile în care dacă va face acest lucru el va fi înlocuit automat cu un alt politician al PSOE. Însă în situația în care refuză să demisioneze el își va păstra mandatul, chiar dacă este expulzat din partid.

Purtătoarea de cuvânt a PSOE a mai declarat luni că nu există loc pentru corupție în partid și că va fi înființată o comisie parlamentară care să verifice toate contractele acordate în timpul pandemiei.

Pedro Sanchez este prim-ministru al Spaniei din iunie 2018, el fiind ales în 2022 și în funcția de președinte al Internaționalei Socialiste din întreaga lume.