Este foarte dificil de stabilit o legătură între vaccinurile Covid și apariția tulburărilor menstruale majore, a concluzionat joi unul dintre cele mai ample studii realizate până în prezent pe un subiect care a suscitat numeroase întrebări de la începutul campaniilor de vaccinare, potrivit AFP.

Vaccinare împotriva COVID-19Foto: AGERPRES

Nu există „nicio bază solidă pentru a stabili o legătură de cauzalitate între vaccinarea împotriva CoV-2 și consultarea unui medic pentru o tulburare menstruală sau o sângerare”, concluzionează autorii studiului publicat în British Medical Journal (BMJ).

Această lucrare s-a bazat pe datele de sănătate a circa trei milioane de suedeze, adică 40% din populația feminină a țării, ceea ce face din ea un studiu de o anvergură rară pe un subiect care încă nu are răspunsuri clare.

De la începutul campaniilor de vaccinare împotriva Covid, în urmă cu aproape doi ani și jumătate, numeroase femei au semnalat perturbări ale ciclurilor lor menstruale.

Pe baza acestor raportări, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a inclus în cele din urmă sângerările menstruale abundente ca efect secundar posibil al vaccinurilor cu ARN mesager de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Cu toate acestea, acestea sunt tulburări auto-raportate. Tulburările menstruale pot fi cauzate de o multitudine de factori, iar evoluția menstruației variază foarte mult de la o femeie la alta.

Prin urmare, studiul BMJ este unul dintre primele studii la scară largă care încearcă să clarifice probabilitatea unei legături de cauzalitate între vaccinare și tulburările menstruale.

Acesta nu susține acest lucru constatând că nu există o legătură clară între faptul că au fost vaccinate - cu Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca - și consultarea ulterioară a unui profesionist din domeniul sănătății pentru o tulburare a ciclului menstrual.

Cu toate acestea, aceste rezultate se bazează pe faptul că au solicitat un astfel de consult. Prin urmare, ele nu pot lua în considerare tulburările menstruale care nu au avut ca rezultat contactul cu un furnizor de servicii medicale.

„Ceea ce arătăm este că, dacă există tulburări, acestea nu par a fi suficient de grave pentru ca femeile să solicite asistență medicală”, a declarat pentru AFP Rickard Ljung, unul dintre autorii principali ai studiului.

În plus, în rândul femeilor aflate la postmenopauză, studiul a constatat o ușoară asociere între vaccinare și faptul că au consultat un medic pentru sângerări.

Cu toate acestea, această asociere este „slabă și inconsistentă” și, în detaliu, nu susține neapărat o ipoteză cauzală, spun cercetătorii.