Directorul Biroului Federal de Investigații, Christopher Wray, a declarat că FBI apreciază că pandemia de Covid-19 a fost cauzată probabil de o scurgere de la un laborator din Wuhan, transmite Reuters.

Unul dintre sediile FBIFoto: Jonathan Weiss / Alamy / Profimedia Images

„FBI consideră de ceva timp că originea pandemiei a fost provocată cel mai probabil de un incident de laborator în Wuhan", a spus Wray pentru Fox News.

Wray a declarat că nu poate împărtăși multe detalii ale evaluării agenției deoarece acestea sunt clasificate.

El a acuzat guvernul chinez că „face tot posibilul pentru a încerca să zădărnicească și să obstrucționeze" eforturile Statelor Unite și ale altora de a afla mai multe despre originile pandemiei.

Declarațiile sale vin în urma unui articol Wall Street Journal, potrivit căruia Departamentul de Energie al SUA a evaluat că pandemia a rezultat în urma unei scurgeri neintenționate dintr-un laborator din China.

Alte patru agenții guvernamentale americane și o comisie națională de informații, apreciază în continuare că pandemia a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, iar alte două agenții sunt indecise, a relatat Journal.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat luni că guvernul american nu a ajuns la o concluzie definitivă și la un consens cu privire la originile pandemiei.

Ministerul chinez de Externe, solicitat să comenteze informațiile, a făcut referire la un raport OMS-China care a indicat o origine naturală a pandemiei, mai degrabă decât o scurgere de laborator.