Testele rapide cu bețișor cu tampon pentru nas nu va detecta în mod credibil varianta Omicron în primele zile ale unei infecții, așa că producătorii ar trebui să solicite aprobarea SUA pentru a le permite utilizatorilor să colecteze probe din gât, potrivit unui expert în boli infecțioase, relatează Reuters.

Teste rapide pentru depistarea coronavirusuluiFoto: Profimedia Images /Ed Jones/AFP

U.S. Food and Drug Administration și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța autotestării prin prelevarea de probe din gât.

Oamenii pot deja transmite Omicron altora atunci când le-a infectat gâtul și saliva, dar înainte ca virusul să le ajungă la nas, așa că testarea prin tamponarea nărilor prea devreme în cursul infecției nu o va detecta, a declarat dr. Michael Mina, care a lucrat la Harvard T.H. Chan School of Public Health și actualmente director științific la eMed, în timpul unei conferințe de presă.

Un studiu publicat miercuri pe medRxiv înainte de evaluarea inter pares a analizat 29 de lucrători infectați cu Omicron din profesii cu risc ridicat cărora li s-au efectuat simultan teste PCR și antigen timp de mai multe zile.

Testele PCR ale salivei au detectat virusul în medie cu trei zile înainte ca testele rapide cu tampon nazal să devină pozitive.

„Când oamenii dau rezultate negative la testele rapide antigen, ei pot avea încă încărcături virale foarte infecțioase și pot transmite altor persoane”, a spus liderul studiului Blythe Adamson de la compania Infectious Economics LLC din New York.

Un test antigen pozitiv este foarte fiabil, a remarcat Mina.

Pe rețelele de socializare, unii experți au sfătuit utilizatorii testelor antigen să tamponeze gâtul înainte de a tampona nasul. Cu toate acestea, FDA a spus că utilizatorii ar trebui să urmeze instrucțiunile producătorilor.

Agenția a spus că există preocupări de siguranță în ceea ce privește auto-recoltarea cu tampoane pentru gât, „deoarece sunt mai complicate decât tampoanele nazale și, dacă sunt utilizate incorect, îi pot face rău pacientului”.

„CDC recomandă ca tampoanele de gât să fie colectate de un furnizor de asistență medicală instruit”, a spus FDA.

Înainte ca FDA să aprobe tamponarea gâtului la domiciliu, producătorii ar trebui să efectueze studii care să arate că consumatorii ar putea efectua testele în siguranță și să ofere instrucțiuni detaliate în fiecare kit de testare, a spus Mina, care a adăugat că oamenii nu respectă sfaturile FDA, ”pe riscul lor”.

El a menționat că kit-urile de testare furnizate consumatorilor din Marea Britanie includ instrucțiuni pentru tamponarea gâtului. Deși este important să urmăm îndrumările FDA, a spus el, „trebuie să respectăm știința”.

Cercetările arată că simptomele COVID-19 apar mai devreme la infecții cu Omicron decât cu alte variante.