O scrisoare rară scrisă de împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei în care își îndeamnă supușii să se vaccineze împotriva variolei a fost prezentată la Moscova în contextul în care, două secole mai târziu, actuala conducere a țării se confruntă cu propriile probleme legate de o campanie de vaccinare, relatează The Moscow Times.

Ecaterina cea MareFoto: Flickr

În scrisoarea datată 20 aprilie 1787 și adresată unui conte, Ecaterina oferă instrucțiuni detaliate autorităților din teritoriul ce formează în prezent Ucraina cu privire la maniera în care să organizeze o campanie de inoculare eficientă.

Scrisoarea a fost expusă la Moscova de casa de licitații MacDougall's, specializată în artă rusească, alături de un portret al Ecaterinei. Cele două obiecte ținute până acum într-o colecție privată vor putea fi văzute într-o galerie de artă din capitala rusă până pe 30 noiembrie, ulterior urmând a fi scoase la licitație la Londra.

„Una dintre cele mai importante (sarcini) ar trebui să fie introducerea inoculării împotriva variolei care, după cum știm, provoacă un mare rău, mai ales printre persoanele de rând”, i-a scris Ecaterina contelui Piotr Rumiantsev.

„Această inoculare ar trebui să fie comună peste tot”, a scris ea cu grijă, continuând prin a oferi detalii despre cum ar trebui puse la dispoziție vaccinurile pentru populație și cerând ca supușii ei care se simt rău după inoculare să fie găzduiți temporar în mănăstiri.

Ecaterina cea Mare a fost prima persoană din Rusia care s-a vaccinat împotriva variolei.

„Date fiind condițiile din prezent, ar trebui să fim foarte mândri de Ecaterina”, afirmă Ekaterina MacDougall, experta în artă și director al casei de licitații.

Deși președintele rus Vladimir Putin afirmă că s-a inoculat cu vaccinul rusesc Sputnik V, el a făcut acest lucru la luni de zile după dezvoltarea sa și a fost criticat și pentru că nu s-a vaccinat în public.

„Barbarie” să mori nevaccinat

În ceea ce o privește pe Ecaterina, ea a organizat o amplă campanie de propagandă pentru a-și încuraja supușii să se vaccineze împotriva variolei, boală care făcea ravagii în Europa la momentul respectiv.

Împărăteasa, căreia îi era teamă să nu moară de variolă ca multe persoane din jurul ei, chemase un medic din Anglia să îi administreze vaccinul împotriva bolii. Acesta a folosit o mostră de la un copil pentru a o inocula pe Ecaterina, fiind răsplătit ulterior cu un titlu nobiliar.

După ce împărăteasa s-a vindecat de boală autoritățile imperiale au emis un decret în care au anunțat că ea se simte bine și i-a îndemnat și pe alții să îi urmeze exemplul.

Însă istoricul rus Oleg Khromov spune că, în pofida eforturilor ei de a convinge oamenii, „ei erau speriați, era ceva nou și neobișnuit”.

Când regele francez Ludovic al XV-lea a murit de variolă în 1774, Ecaterina ar fi spus că este o „barbarie” să mori de respectiva boală în iluminatul secol XVIII.

MacDougall spune însă că împărăteasa nu a încercat niciodată să impună inocularea obligatorie în Rusia, de teamă că supușii ei se vor revolta.

Ecaterina cea Mare a ocupat tronul imperial al țării între 1762 și 1796 și este considerată unul dintre cei mai străluciți monarhi pe care i-a avut vreodată Rusia, alături de Petru cel Mare.