În scopul „facilitării campaniei de vaccinare”, în următoarele zile va fi lansat un studiu în Franța cu privire la interschimbabilitatea vaccinurilor ARN mesager, adică posibilitatea vaccinării cu o primă doză de vaccin Pfizer și o a doua din Moderna, sau invers, potrivit AFP.

vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: Ismael Rosas / Eyepix / Profimedia

Obiectivul studiului este de a „compara eficacitatea imunologică a regimului de vaccin standard cu două doze din același vaccin ARNm cu un regim care combină două vaccinuri ARNm diferite”, potrivit unui comunicat de presă al Asistenței publice - Hôpitaux de Paris (AP - HP) și Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală.

Procesul este gestionat de AP-HP cu sprijinul Inserm.

Un total de 400 de participanți, peste 18 ani, sunt așteptați pentru acest „studiu randomizat” care a început pe 28 mai, se arată în comunicat. Și trebuie să fi primit o primă doză din unul dintre cele două vaccinuri ARN mesager, fie din laboratoarele Pfizer BioNTech, fie din laboratorul Moderna.

Pe 9 aprilie, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a declarat că are în vedere combinarea dintre aceste vaccinuri ARN mesager, pentru a „simplifica” campania de vaccinare din Franța.

În același timp, guvernul a decis că cei sub 55 de ani vaccinați împotriva Covid-19 cu o primă doză de AstraZeneca vor fi acum vaccinați cu o a doua doză de vaccin ARN mesager.

Aceasta a vizat 533.000 de persoane din Franța,.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a indicat, de asemenea, că, din lipsa „datelor adecvate”, nu a putut face încă o recomandare cu privire la o modificare a vaccinului anti-Covid între două doze.