UE amenință cu blocarea exporturilor de vaccinuri AstraZeneca / Surse: Există suspiciuni că grupul a vândut de mai multe ori aceleași doze
"Avem opțiunea de a interzice orice export prevăzut. Este mesajul pe care îl transmitem către AstraZeneca: respectați-vă contractul cu Europa înainte de a începe livrările către alte țări", a declarat Ursula von der Leyen într-un interviu pentru grupul german de presă Funke.
"Toate opțiunile sunt pe masă", a adăugat fostul ministru german al Apărării, precizând că liderii europeni vor analiza chestiunea livrărilor de vaccinuri săptămâna viitoare.
Comisia Europeană anunțase joi că va activa o procedură contractuală pentru a rezolva conflictul cu laboratorul AstraZeneca, ale cărui livrări de vaccinuri anti-Covid sunt inferioare cifrelor prevăzute inițial.
Această procedură este prevăzută în contractul de furnizare încheiat cu UE. Fiecare parte are posibilitatea de a transmite o scrisoare celeilalte părți pentru a o invita să participe la o procedură de rezolvare a conflictului care va avea loc cel târziu în 20 de zile, între liderii Comisiei și societate.
Laboratorul AstraZeneca urmează să livreze în trimestrul al doilea 70 de milioane de doze anti-Covid - a cărui utilizare este suspendată în mai multe țări - mult sub cele 180 de milioane de doze promise în contractul semnat cu UE.
În primul trimestru, UE a primit în total circa 30 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca, față de cele 90 de milioane prevăzute de grupul farmaceutic anglo-suedez.
În condițiile în care laboratorul american Pfizer a rezolvat dificultățile legate de producția de vaccinuri, "există o mare suspiciune în mediile europene (că grupul AstraZeneca) a vândut de mai multe ori aceleași doze și nu este capabil" să asigure livrările către UE, a subliniat un înalt oficial european.
Mecanismul de interdicție a exporturilor de vaccinuri ține în primul rând de statul unde este produs serul iar Comisia trebuie să-și dea ulterior aprobarea. Acest mecanism a fost folosit o singură dată, când Italia a blocat exportarea a 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca către Australia, invocând o "penurie persistentă" și "întârzieri în livrări".
Cei 27 nu sunt însă cu toții favorabili unei interdicții a exporturilor, țări precum Olanda și Belgia - unde este produsă o mare parte a vaccinului AstraZeneca - făcând apel la prudență.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Oricum tarile nordice nu vor mai lua AZ iar pe la noi vor ramane cu o multime de doze la vara dupa ce lumea se va vaccina pentru vacante. Doze care de fapt nu vor mai fi eficiente pentru tulpinile noi.
nu este nevoie sa reactioneze rapid, ci sa reactioneze echilibrat, proportional, la rece - iar lucrurile se vor regla in timp. oricat ne-am dori ca lucrurile sa fie facute cum "stim" noi mai bine ca ar putea fi facute (si le stim pe toate noi romanii), exact acest reflex duce catre autoritarism. un guvern democratic nu poate avea resorturile pentru a rezolva chestiuni de pe o zi pe alta, dar poate sanctiona abaterile si reglementa lucrurile pentru data viitoare.
daca tu ai face un contract sa-ti vina x produse si primesti si mai putine si mai proaste calitativ ce ai face? eu as rezilia contractul (daca se poate) si as cauta alt furnizor chiar daca e mai scump dar poate livra la timp.
recunosc ca aici solutia nu e asa de simpla si are implicatii majore. ce face AZ ar trebui sanctionat drastic ca un exemplu pentru producatorii care nu-si respecta contractul.
doar ca cea de a doua doza are in compozitie ca substanta activa sublimat de novochiok.
rusia spera sa-si valorifice armele chimice ajunse la expirare prin vanzare sub forma de vaccin in tarile vestice!
ar fi o victorie de rasunet!
putin si poporul rus,
sanatate ne-a adus!
ura, ura!!!!
(USA cu o populatie si o economie comparabila a administrat de 3 ori mai multe doze) si tu ne iei cu Sputnik....
Erai bun in inchizitia spaniola prietene...
Si nu, nici el si nici eu nu sustinem vaccinul Sputnik.
puti de la 9 verste a agitator kaghebist.
am identificat sabloanele care te dau de gol: prietene, doar afaceri, libertatea de expresie, alaturi de propaganda grosolana pro rusa.
cine dreaqu din Romania tine evidenta evolutiei dosarului sputnikului?!
HN, va rog sa marcati postarile acestui agent de influenta ruseasca cu semnul de publicitate si sa-l puneti sa plateasca ca atare.
sambele'sh t ibhana!
Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, dupa convingerea ea, a avut o pozitie corecta si constructiva in operatiunea "vaccinul". Daca UE nu se implica sau daca Romania nu era in UE, nu stiu ce am fi realizat in rezolvarea acestor contractari/achizitii/distributii. Probabil ca am fi fost la nivelul unor tari vecine(care sunt a nimanuia!).
Probabil ca este si o "cantare" ascunsa in legatura cu AstraZeneca, faptul ca Anglia a parasit UE(cu mari dificultati!!!) influenteaza si comportamentul unor tari europene ce au fost afectate(macar, sentimental).
O componenta a nenorocirii reale este si faptul ca, aceasta pandemie nu va putea fi controlata decat dupa ce se va realiza o vaccinare a majoritatii populatiei. Cu masuri restrictive nu cred ca se va mai realiza ceva fiindca populatia nu mai are rabdare, nu le mai accepta (constient sau nu). Situatia este deosebit de periculoasa, luand in considerare ritmul de inbolnaviri cu spitalizare sau ATI(sistemul este suprasaturat mai de mult timp!). Cu siguranta, este NECESAR sa devenim constienti/ responsabili in raport cu soarta noastra si a tuturor semenilor. Cu atitudinea asta "de balci", unde fiecare asteapta o cumetrie, un botez, o aniversare, etc., cu multi care de-abia asteapta sa prinda avioane catre Maldive, Mexic si multe alte destinatii de vacanta(pentru multi necunoscute!), va fi foarte greu de ajuns la o viata normala.