Comisia Europeană a constituit un grup de lucru care să colaboreze cu companiile farmaceutice, să identifice principalele obstacole pentru producţia de vaccinuri anti-Covid-19 şi să pregătească blocul comunitar pentru noile variante ale coronavirusului, a declarat pentru agenţia EFE comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, în timp ce statele UE se confruntă cu livrări întârziate ale vaccinurilor contractate de executivul comunitar, relatează Agerpres.

Thierry Breton, comisarul pentru piața UE, este responsabil și de industria de apărareFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

„Acum trecem de la o fază de negociere a contractelor şi discuţii de execuţie a lor la faza în care trebuie să abordăm o provocare de producţie fără precedent pentru continentul nostru”, spune comisarul Breton, pe care preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, l-a desemnat să conducă respectivul grup de lucru.

„Obiectivul meu este eliminarea obstacolelor din producţia actuală. Ştim metoda, trebuie identificate capacităţile disponibile”, a adăugat politicianul francez. Iar pe termen mediu, continuă el, este nevoie de „un plan ambiţios pentru ca în 18 luni Europa să fie complet autonomă”.

Anunţul companiei AstraZeneca privind livrarea a numai 40 de milioane de doze de vaccin către statele UE în primul trimestru al acestui an, faţă de cele 80 de milioane promise, şi de asemenea reducerea cantităţilor livrate de Pfizer/BioNtech în ultimele săptămâni au declanşat critici din partea guvernelor europene la adresa Comisiei Europene pentru modul în care aceasta a încheiat contractele cu companiile farmaceutice. Statele UE se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri şi de calendare incerte.

Într-o întâlnire cu presa desfăşurată joi, Ursula Von der Leyen a recunoscut că Bruxellesul a subestimat dificultăţile companiilor farmaceutice de a produce vaccinuri pe scară largă şi a avertizat că problemele ar putea continua, potrivit Politico. Şefa Comisiei Europene a adăugat că producţia de vaccinuri va fi neregulată în lunile următoare, întrucât companiile producătoare se lovesc de riscul permanent al insuficienţei materiilor prime şi altor componente.

Ursula Von der Leyen şi preşedinţia portugheză a Consiliului UE au trimis săptămâna aceasta o scrisoare celor 27 de state membre, în care menţionează că este nevoie să fie „desfăşurate toate mijloacele necesare” pentru perfecţionarea fabricilor de vaccinuri existente şi chiar realizarea de noi instalaţii. „Să ne adunăm toate eforturile cu industria pentru a spori livrările de vaccinuri şi capacitatea de producţie în UE”, se mai arată în scrisoare, conform textului redat de agenţia EFE.​