Ministrul german de Finanțe a spus că strategia Comisiei Europene privind vaccinurile anti-Covid este ”foarte de rahat”, a relatat Bild, în timp ce partenerii de coaliție de centru-stânga a Angelei Merkel încearcă să exploateze furia cu privire la subiect înainte de alegerile federale, relatează The Guardian.

Ursula von der LeyenFoto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

Olaf Scholz, care este de asemenea vice-cancelar, a criticat-o, potrivit relatărilor, pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, spunându-i pe nume în timpul unei întâlniri de cabinet de luni, spunând că Berlin nu poate să lase ”ca acest rahat să se repete” și că dezastrul cu vaccinurile este ”o rușine”.

Scholz este cel mai important membru de cabinet din Partidul Social Democrat din Germania, partener de guvernare al Uniunii Creștin‑Democrate al Angelăi Merkel pentru 12 din cei ultimii 16 ani.

SPD s-a opus feroce față de numirea lui von der Leyen, fost ministru al Apărării și aliată veche a lui Merkel, la Comisia Europeană, descriind-o ca pe o ”candidată inadecvată și nepotrivită”.

Cu alegerile federale care se apropie (septembrie 2021), Merkel și ministrul Sănătății, Jens Spahn, de la CDU, se confruntă cu critici intense din cauza pasului vaccinării în Germania, unde doar 3,2% din populație a fost vaccinată până acum, față de 15,7% în Regatul Unit sau Danemarca - 5%.

Săptămâna aceasta Merkel a apărat procesul UE, spunând că doare că alții vaccinează mai repede, dar insistând că strategia blocului, deși mai înceată, este una corectă.

”Un virus care ne afectează pe toți nu poate fi învins de o singură țară”, a spus ea.

SPD vrea să își îmbunătățească cota în sondaje, acum creditați cu 15%, mizând pe atacurile la adresa partenerului de coaliție, încercând să atragă populația frustrată din cauza programului de vaccinare.

Merkel și Spahn au fost criticați pentru că au permis Comisiei să preia controlul asupra aprovizionării de vaccinuri, o mișcare susținută de cei 27 pentru a evita divizarea din primul val al pandemiei, când mai multe state membre au blocat exporturile de echipamente de protecție.

Era o temere că o astfel de abordare s-ar fi repetat cu vaccinurile, iar țări precum Germania, Franța, Olanda să se aprovizioneze repede, iar țări mai mici precum Croația și Slovacia să rămână fără.

Comisia în cele din urmă a comandat 2,3 miliarde de doze de la șase producători, dar cu nicio experiență a unui asemenea proces este văzută ca și când ar fi tratat negocierile mai mult ca pe niște negocieri comerciale, concentrându-se pe preț, mai degrabă decât în a investi în a-și asigura un maximum de doze cât de repede posibil.

Asta a condus la o situație în care comenzile UE au fost plasate cu câteva luni mai târziu decât cele făcute de Londra și Washington, iar criza proviziilor de vaccinuri au forțat multe state UE, inclusiv Germania, să întrerupă temporar programul de inoculare.