Prinsă între sărăcie şi tensiuni geopolitice, Ucraina - una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi cu un sistem de sănătate decrepit - nu a primit nici măcar o doză de vaccin anti-COVID-19, în situaţia în care a înregistrat peste 1,2 milioane de cazuri de îmbolnăvire şi peste 21.000 de decese la o populaţie de 40 de milioane de locuitori, comentează duminică AFP, preluată de Agerpres.
Autorităţile dau asigurări că primele vaccinări ar putea începe la jumătatea lunii februarie, promisiuni care ridică însă semne de întrebare, dat fiind că până acum nu a fost anunţată o dată fermă de începere a livrărilor de vaccin.
De vină este incapacitatea Ucrainei de a face comenzi la producători occidentali precum Pfizer sau Moderna, ca urmare a concurenţei făcute de ţările bogate.
"Bogaţii s-au aflat primii la coada mondială pentru vaccin", a deplâns la sfârşitul lunii decembrie 2020 preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar în ianuarie a cerut Uniunii Europene să-şi ajute vecinii din Est să obţină doze de vaccin.
Ucraina nu este singura ţară în această situaţie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat luni că lumea se află în pragul unui "eşec moral catastrofal" dacă ţările cele mai puternice vor continua să intre în posesia grosului dozelor de vaccin.
Astfel, autorităţile de la Kiev nu pot conta pentru moment decât pe 8 milioane de doze promise în cadrul Covax, program creat de ONU ce asigură un acces echitabil la vaccinuri, şi pe între 1,9 milioane - 5 milioane de doze din vaccinul chinezesc CoronaVac, dacă eficacitatea lui va fi confirmată. Practic, insuficiente pentru cele 40 de milioane de locuitori ai Ucrainei.
Polonia vecină, membră a UE, a rezervat aproape 60 de milioane de doze de vaccin pentru populaţia sa de 38 de milioane de locuitori.
"Nu a fost vorba despre o chestiune de competenţă a statului, ci de acces" la vaccin, a declarat pentru AFP vicepremierul ucrainean Olga Stefanişina, care a reproşat Bruxellesului o abordare "injustă" şi a făcut apel la "solidaritate politică".
Mai ales că, pentru puterea ucraineană, cealaltă posibilă sursă de vaccin este tabu. Este imposibil ca Ucraina să comande doze de vaccin de la Rusia, duşmanul care a anexat provincia ucraineană Crimeea în 2014 şi care alimentează de atunci un conflict separatist în Estul ţării, notează AFP.
"Nu vom cumpăra vaccinul rusesc", spune tranşant Stefanişina, acuzând Moscova că manipulează acest dosar în scopul de a-şi consolida "influenţa" asupra Ucrainei pentru "a destabiliza" societatea.
În schimb, politicienii proruşi militează pentru livrarea vaccinului rusesc, în contextul în care Moscova intenţionează să dezvolte parteneriate de producţie în străinătate şi face din vaccinare un instrument al diplomaţiei sale.
raportat la populatie UA sta mai bine decat Israelul. 5000 de cazuri pe zi la 40 milioane de locuitori pt. UA vs. 5000 de cazuri pe zi la 10 milioane de locuitori pt. Israel. Daca luam in discutie mortii avem aprox. 100 morti pe zi pt. UA ves 60-70 morti pe zi pt. Israel la o populatie de 4 ori si ceva mai mica.
Deci UA sta de 2-3 ori mai bine si la imbolnaviri si la decese. Asta se cheama "jalnic"?
Nu mai aduc in discutie Suedia pt. ca discutia devine penibila. La 10 milioane de locuitor aia se forteaza sa raporteze 15-20 morti pe zi.
E clar ca ori virusul asta a eludat pana acum toate incercarile de control ori "specialistii" ne plimba cu gratie prin toate balariile.
Israel a facut 10 milioane de teste la populatie de 8,8 mil, iar Ucraina a facut 6 milioane de teste la 41 milioane de oameni. Deci aia 5000 de infectati pt Ucraina nu sunt chiar atatia, ci mult mai multi
Dar daca insisti sa compari situatia din Israel cu cea din Ucraina consider ca relevant ar fi numarul de morti la un milion de locuitori.
Conform datelor de ieri de pe Worldometer pana acum Ucraina are 500 de morti la 1 milion de locuitori, Israelul are 472.
Israelul a vacinat aproximativ o treime din populatie, Ucraina nu a inceput inca.
Pandemia nu s-a terminat, dar ceva imi spune ca din punctul asta intre cele doua tari deja avem un 'castigator'. Si nu este cel pe care incerci sa il arati tu.
Două doze de vaccin Pfizer costă cam $20. Vaccinul de la Astra Zeneca e sub $5. Dacă ar fi fost interesați să cumpere chiar și cel mai sump vacin pentru toată populația îi costa sub $1 miliard. Bugetul estimat al Ucrainei e de $66 miliarde. Problema e ca ucraineenii n-au făcut NIMIC ca să-și comande vreo-un vaccin în 2020 și acum se miră că nu-l au...