Vaccinul împotriva Covid-19 produs de Sinovac Biotech este halal, adică permis de religia Islamică, a anunțat Consiliul Indonezian Ulema, cu câteva zile înainte ca această țară asiatică să înceapă campania de inoculare cu acest vaccin chinezesc, transmite Reuters.

Vaccinul chinezesc CoronaVacFoto: Foto Arena LTDA / Alamy / Alamy / Profimedia

Indonezia, cea mai mare țară majoritar musulmană din lume, are deja 3 milioane de doze de Coronavac și intenționează să înceapă programul de administrare a acestuia miercuri, primul vaccinat urmând să fie președintele Joko Widodo.

Asrorun Niam Sholeh din comisia fatwa a Consiliului a declarat într-o conferință de presă că produsul CoronaVac este ”sfânt și halal”, dar autorizarea lui depinde de agenția de reglementare pentru alimente și medicamente din Indonezia (BPOM).

”Aceasta este informația care poate să liniștească oamenii, în special musulmanii”, a spus Niam.

Indonezia a consemnat vineri a treia zi consecutivă cu bilanțuri record de cazuri noi, raportând peste 10.000 de infecții în 24 de ore și ajungând la peste 800.000 de cazuri, unul dinte cele mai mari totaluri din Asia.

CoronaVac a avut o eficiență de 78%, fără apariția de cazuri grave de Covid-19 într-un studiu clinic de fază avansată din Brazilia, au anunțat joi cercetătorii implicați în teste.

Controversele privind conformarea vaccinurilor cu principiile islamice au obstrucționat în trecut răspunsul la crize de sănătate publică, inclusiv în 2018 când autoritățile religioase au emis o fatwa împotriva unui vaccin antirujeolic, afirmând că acesta este haram, adică interzis în islam.

În octombrie, președintele Joko Widodo cerea o abordare mai precaută, avertizând împotriva grabei și îndemnând la un mesaj public clar privind permisibilitatea vaccinurilor în islam.

„Cer ca acest vaccin să nu fie grăbit deoarece este complex”, a declarat Widodo înaintea unei întâlniri cu cabinetul, adăugând că „vreau să mă asigur că există o pregătire bună pe partea de comunicare publică în special în legătură cu ce este halal și haram, preț și calitate”.