Președintele celei mai mari țări predominant musulmane din lume a cerut luni ca Indonezia să nu se grăbească în a aproba un vaccin anti-Covid-19, citând îngrijorările publice privind conformarea acestuia cu principiile islamice, transmit Reuters și Hindustan Times.

Coronavirus IndoneziaFoto: Aman Rochman / Zuma Press / Profimedia Images

Autoritățile indoneziene se zbat să țină sub control pandemia de COVID-19, peste 365.000 de infecții cu coronavirusul și 12.000 de decese fiind înregistrate în această țară de la izbucnirea pandemiei.

Guvernul a depus eforturi pentru a-și asigura doze din vaccinurile anti-Covid aflate în faza de dezvoltare, atrăgând critici din partea unor epidemiologi indonezieni care afirmă că executivul încearcă să obțină o soluție pentru criză înainte ca eficacitatea potențialelor vaccinuri și siguranța acestora să fie cunoscută.

Mai mulți miniștri au dat de înțeles că un vaccin ar putea fi autorizat de urgență până în luna noiembrie însă președintele Joko Widodo a cerut luni o abordare mai precaută, avertizând împotriva grabei și îndemnând la un mesaj public clar privind permisibilitatea vaccinurilor în islam.

„Cer ca acest vaccin să nu fie grăbit deoarece este complex”, a declarat Widodo înaintea unei întâlniri cu cabinetul, adăugând că „vreau să mă asigur că există o pregătire bună pe partea de comunicare publică în special în legătură cu ce este halal și haram, preț și calitate”.

Autoritățile indoneziene anunțaseră anterior că intenționează să vaccineze 100 de milioane de persoane anul următor dar Widodo a declarat luni că amploarea procesului de imunizare va prezenta provocări specifice în arhipelagul cu 270 de milioane de locuitori.

Controversele privind conformarea vaccinurilor cu principiile islamice au obstrucționat în trecut răspunsul la crize de sănătate publică, inclusiv în 2018 când autoritățile religioase au emis o fatwă împotriva unui vaccin antirujeolic, afirmând că acesta este haram, adică interzis în islam.

Indonezia a comandat 50 de milioane de doze de la compania chineză Sinovac și 100 de milioane de doze de la Astrazeneca, acestea urmând să fie livrate până în primăvara lui 2021.

Vaccinuri de la Sinovac precum și de la alte două companii chineze, Sinopharm și CanSino Biologics, vor fi disponibile încă din acest an, un înalt oficial din ministerul sănătății anunțând că 9,1 milioane de persoane urmează să fie vaccinate până la sfârșitul lui 2020, angajații din domeniul sanitar având prioritate.

Citește și: