Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că atâta timp cât există multe necunoscute în privinţa vaccinului anti-COVID 19, iar specialiştii se contrazic între ei, ar fi o îndrăzneală prea mare din partea sa ca păstor să promoveze acest vaccin "ca realitate obiectivă a momentului" şi să îndemne oamenii să se vaccineze.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Pentru orice boală, vaccinarea este un remediu, o combatere a bolii. Vaccin trebuie să fie, dar vaccinul trebuie să fie sigur. De data aceasta sunt atât de multe necunoscute, vaccinul încă nu are o determinare a efectelor secundare şi sunt deja atâtea situaţii în lume în care a produs efecte nedorite, iar oamenii sunt derutaţi. Zvonistica circulă foarte mult, oamenii nu au informaţii complete şi nu ştiu să discearnă ce este adevărat de ce nu este adevărat. Eu, ca orice păstor care predică adevărul neîndoielnic despre Hristos şi despre mântuire, despre iertare, iar adevărul acesta este absolut, nu putem fi nişte impresari ai autorităţilor care vor să îndemnăm la vaccinare cu ochii închişi, pentru că ceea ce spunem noi trebuie să fie valabil 100%. De aceea manifestăm o prudenţă, o rezervă, întrucât vaccinul nu şi-a produs efectul", a declarat ÎPS Teodosie pentru Agerpres.

Arhiepiscopul Tomisului susţine că este pentru ştiinţă şi pentru vaccinare, dar aceasta trebuie să fie probată, iar atâta timp cât specialiştii din domeniu se contrazic, ar fi o îndrăzneală prea mare din partea sa să se situeze deasupra acestora şi să îndemne fără rezerve la vaccinare.

"Am văzut câte păreri sunt din partea medicilor şi specialiştilor, astfel încât e nevoie să cunoaştem realitatea. Unii se vaccinează demonstrativ în public. Nu ştim cu ce se vaccinează. Nu stăm lângă ei să vedem ce au pus acolo. Chiar sunt atâţia oameni care bănuiesc că această vaccinare demonstrativă poate fi cu altceva. Vaccinul este necesar dacă este foarte favorabil în combaterea bolii şi nu are efecte secundare. Câtă vreme nu cunoaştem efectele, avem rezerve. Oamenii nu sunt informaţi, nu există o logică, o înţelegere comună a specialiştilor, specialiştii se contrazic între ei şi atunci noi să fim deasupra specialiştilor, ar fi o îndrăzneală prea mare a noastră. De aceea noi ne rezervăm în a promova acest vaccin, nu ca principiu, ci ca realitate obiectivă a momentului. Când vor fi date certe, atunci nu trebuie să ne mai întrebe pe noi", a mai afirmat ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului şi-a exprimat speranţa că anul 2021 va fi un an al întăririi credinţei.

"De aceea noi nădăjduim că anul în care trecem mâine seară să fie un an al întăririi credinţei şi al biruinţei mai puternice a lui Dumnezeu asupra celui rău. Noi să-l chemăm pe Dumnezeu în ajutor şi El nu ne va refuza niciodată. Dumnezeu rămâne acelaşi, nu se schimbă niciodată, este neschimbabil, iar când Îl avem în viaţa noastră, suntem cei mai puternici. Să începem anul 2021 cu multă nădejde, cu dorinţa de a învinge pe diavol în toate manifestările lui în care vrea să ne aducă sămânţa discordiei şi a duşmăniei, să învingem bolile, să învingem neputinţele noastre, să rămânem în picioare, cu credinţa vie, mărturisitoare", a transmis ÎPS Teodosie.

Campania de vaccinare anti-COVID a început în România duminică la ora 9.00, când a fost vaccinată prima persoană. Este vorba despre o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, în vârstă de 26 de ani, care a făcut parte din echipa medicală care în 27 februarie a preluat primul pacient din țara noastră infectat cu SARS-CoV-2.

Reamintim că în România a ajuns vineri o primă tranșă simbolică de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID dezvoltat de BioNtech- Pfizer, iar marți 140.000 de doze. Administrarea vaccinului anti-COVID-19 se face în două doze, la un interval de trei săptămâni. Vaccinarea este gratuită și voluntară.

Citește și: