INTERVIU Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România: Vaccinarea va fi gratuită. Armata și structuri din MAI vor fi implicate în distribuirea și transportul vaccinului / Când ar putea începe vaccinarea populației

de Mona Hera     HotNews.ro
Vineri, 20 noiembrie 2020, 9:31 Actualitate | Coronavirus


medicul Valeriu Gheorghita
Foto: site Spitalul Militar Central
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, afirmă, într-un interviu pentru HotNews.ro, că scenariul cel mai optimist este ca primele doze de vaccin să ajungă în România la sfârșitul lunii decembrie, iar în cel mai pesimist scenariu, în primul trimestru din 2021. Populația se va putea vaccina după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei de vaccinare în țara noastră, iar vaccinarea va fi gratuită și voluntară. În distribuirea și transportul vaccinului vor fi implicate Armata și structuri din Ministerul de Interne.

Info pe scurt:
 • În cel mai optimist scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România la finalul lunii decembrie.
 • În cel mai pesimist scenariu, țara noastră va primi vaccinul în primul trimestru al anului 2021.
 • România va primi de la Comisia Europeană, în tranșe, 10,7 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Prima tranșă va fi de aproximativ 1,2 milioane de doze, dacă vaccinul va ajunge în decembrie. Dacă va ajunge în ianuarie, cantitatea va fi dublă: atât cea din decembrie, cât și cea din ianuarie. Acestea sunt date estimative, pentru că totul depinde de avizele Agenției Europene a Medicamentului pentru un vaccin sigur.
 • Vaccinarea va fi gratuită și voluntară.
 • În prima etapă vor fi vaccinați angajații din sistemul medical, din serviciile de asistență socială, vârstnicii, pacienții cu boli cronice și angajații din domenii cheie - apărare, educație sau energie.
 • Oamenii obișnuiți se vor putea vaccina după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei de vaccinare în România.
 • Vor fi amenajate centre de vaccinare în spații precum săli de sport sau săli de conferințe.
 • Vor exista un centru principal de recepție a vaccinului, cel mai probabil Institutul Cantacuzino, și centre regionale și locale.
 • În distribuirea și transportul vaccinului vor fi implicate Armata și structuri din Ministerul de Interne.
Interviul integral acordat HotNews.ro de către medicul Valeriu Gheorghiță, desemnat să coordoneze campania de vaccinare anti-COVID în România:

HotNews.ro: Care este cantitatea totală pe care o va primi România, în tranșe, și care este data cea mai optimistă la care vor ajunge în România primele doze? Dar data cea mai pesimistă?

Valeriu Gheorghiță:
România va primi de la Comisia Europeană vaccin pentru 10,7 milioane de persoane. Dacă lucrurile merg bine din punct de vedere al procesului de avizare la nivelul Agenției Europene a Medicamentelor, este posibil ca în a doua jumătate a lunii decembrie să înceapă procesul de distribuire a vaccinului în țările membre UE.

Prima tranșă va fi de aproximativ 1,2 milioane de doze de vaccin. Dacă nu vor exista aprobări pentru luna decembrie, iar primă tranșă de vaccin va ajunge în România în luna ianuarie, este posibil ca această cantitate să fie dublă, reportându-se pentru ianuarie cantitatea din decembrie. Dacă România va primi prima tranșă în luna ianuarie, ar fi vorba despre aproximativ 2,4 milioane de doze de vaccin.

Acestea sunt estimări. Depinde foarte mult de procesul de aprobare, care nu ține de România, ci de un mecanism mult mai complicat la nivel european, respectiv aprobări ale Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) pentru un vaccin sigur și eficient.

Cea mai pesimistă dată pentru sosirea primei tranșe de vaccin în România este primul trimestru al anului 2021.

HotNews.ro: Vaccinul Pfizer / BioNTech trebuie transportat și depozitat la o temperatură de minus 80 de grade. Are România o astfel de capacitate de a păstra vaccinul în astfel de condiții și unde?

Valeriu Gheorghiță: Aceasta este datoria noastră acum, să creăm toate facilitățile necesare pentru a recepționa în condiții perfecte, pentru a stoca și pentru a distribui acest vaccin. Există facilitățile necesare, iar în momentul de față suntem în stadiul de avizări. Este posibil ca datele legate de locații să se schimbe, pentru că ele fac parte din campania de vaccinare în sine, care se va derula în baza strategiei de vaccinare. Nu sunt stabilite cu exactitate acum și încă se lucrează și este în dezbaterea grupului de lucru acestă chestiune.

Va exista un centru principal de recepție, vor fi centre regional și ulterior, descentralizat, centre locale de vaccinare în toată țara. Pentru centrul principal de recepție a vaccinului sunt luate în calcul mai multe scenarii, însă este foarte posibil ca acesta să fie Institutul Cantacuzino.

HotNews.ro: Vor fi implicate Armata, Poliția, Jandarmeria în transportul și distribuirea vaccinului?

Valeriu Gheorghiță: Vor fi implicate mai multe instituții cheie din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, partea de logistică ce ține inclusiv de direcțiile de sănătate publică, prin mașinile pe care le au deja. Sunt structuri din cadrul acestor ministere care vor fi implicate în transport și distribuire a vaccinului, fiecare cu responsabilități foarte bine definite și cu anumite activități la care vor lucra în comun. La asta lucrăm acum, să îmbinăm cât se poate de bine diverse activități din instituții, tocmai pentru a fi o organizare fluentă, fără dificultăți de coordonare și comunicare.

HotNews.ro: Are România capacitatea logistică pentru transportul, distribuirea vaccinului, sunt necesare achiziții?

Valeriu Gheorghiță: Nu cred se va ajunge la achiziții. Suntem în plin proces de evaluare a resurselor existente, tocmai pentru a folosi la maxim toate resursele, astfel încât să avem reacție rapidă și să nu stăm în proceduri de achiziție care durează. Trebuie să ne mișcăm foarte repede și să avem un setup complet și funcțional.

HotNews.ro: Cine va fi vaccinat în prima etapă?

Valeriu Gheorghiță: Vor beneficia de vaccin în prima etapă toți lucrătorii din sectorul medical, care cuprinde foarte multe categorii de personal, și cei din serviciile sociale - din cămine de bătrâni, de copii. Sunt categorii prioritare.

În a doua categorie care va beneficia de vaccin sunt două subgrupe prioritare - persoanele vulnerabile, adică vârstnicii și cei cu boli cronice și, pe același criteriu de prioritate, persoanele din infrastructura critică. Este vorba despre angajații care deservesc activitățile cheie în funcționarea statului (educație, apărare națională, transporturi, furnizarea energiei, distribuția alimentelor, apă potabilă, managementul deșeurilor).

Aceste categorii vor beneficia de vaccin din prima tranșă care va ajunge în România, dar este posibil ca tot în acest etapă să putem extinde și la alte categorii.

Lucrăm pe mai multe scenarii, avem etapizate etapele de vaccinare, iar dacă va fi disponibilă în același timp o cantitate de vaccin mai mare de la un producător sau de la mai mulți producători, trebuie să avem creat acest mecanism care să ne permită începerea concretă a activității de vaccinare.

HotNews.ro: Unde va fi făcută vaccinarea și cine îi va vaccina pe oameni, există suficient personal?

Valeriu Gheorghiță: Vor fi echipe care se vor ocupa de triajul medical, de anamneză, de administrarea propriu-zisă a vaccinului, de monitorizarea persoanei imediat după vaccinare. De asemenea, va exista un sistem electronic pentru înregistrarea datelor, pentru a putea avea o monitorizare reală și o trasabilitate inclusiv a dozelor, a tipului de vaccin, a fiolelor.

Sunt concepute echipe de vaccinare compuse din medic, asistent, registrator, persoane care se ocupă de triaj, echipaj de prim-ajutor. Este un întreg sistem, dar acum nu pot face o estimare numerică a personalului care va fi implicat, pentru că la acest moment numărul centrelor de vaccinare este în discuție și sunt multe date care trebuie luate în calcul, precum densitatea populației, concentrarea la nivel geografic a anumitor categorii vulnerabile. Știm foarte bine că orașele foarte mari, cum este Bucureștiul, necesită un număr mult mai mare de centre de vaccinare și astfel de estimări de personal se vor putea face în funcție de numărul centrelor de vaccinare pe care îl vom stabili în perioada imediat următoare.

Personalul medical va fi vaccinat în spitale. Celelalte categorii se vor putea vaccina la medicii de familie și la centre de vaccinare fixe și mobile.

Centrele de vaccinare vor fi amenajate în spații care trebuie să îndeplinească niște condiții, în primul rând să fie spațioase, să permită circuite și distanțare fizică între persoane. De exemplu, vor fi amenajate centre de vaccinare în săli de sport sau în săli mari de conferințe. Pentru București, un exemplu este Romexpo, pentru că spațiul permite amenajarea multor cabinete de vaccinare, are acces din mai multe căi, permite organizarea de circuite.

Acesta este un model propus de la nivel european, așa organizează și alte țări. România este parte a unei abordări europene, iar activitatea de vaccinare se face practic concomitent în toate țările.

Vor exista, de asemenea, și echipe mobile de vaccinare care vor merge să vaccineze personalul dintr-o infrastructură critică, de exemplu Centrala nucleară sau dintr-un domeniu de energie electrică sau distribuție a gazelor. Nu vom chema acei angajați la centru, ci vor fi echipe mobile care vor merge să îi vaccineze.

HotNews.ro: Când se vor putea vaccina împotriva COVID oamenii obișnuiți?

Valeriu Gheorghiță: Ca dată optimistă, vaccinarea populației generale ar putea începe după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei campaniei de vaccinare în România. Dacă vaccinarea va începe în ianuarie pentru personalul medical și pentru categoriile vizate de prima etapă, atunci ar fi probabil din martie pentru restul populației. Dar totul pornește de la condiția să existe niște vaccinuri dovedite ca eficacitate.

HotNews.ro: Vaccinul va fi gratuit?

Valeriu Gheorghiță: Vaccinul va fi gratuit pentru toată lumea. Este foarte important de știut că vaccinarea este gratuită și voluntară, după o informare prealabilă a persoanelor în ceea ce privește beneficiile și riscurile vaccinului.

HotNews.ro: Potrivit unui sondaj Avangarde, 30% dintre români spun că se vor vaccina împotriva COVID, iar 36% așteaptă mai întâi să vadă efectele. Sunt inclusiv medici care au transmis că nu se vor vaccina. Cum îi veți convinge?

Valeriu Gheorghiță: Este legitimă această nesiguranță, pentru că oamenii nu au în momentul de față toate informațiile. Nu este vorba despre a-i convinge, ci despre a le furniza oamenilor informații astfel încât să poată lua o decizie corectă. Oamenii trebuie să aibă acces la informații și vom face asta printr-o campanie pe care ne-o dorim cât mai transparentă, onestă, cu asociațiile de pacienți, cu asociațiile profesionale, fiecare să disemineze mesajul pe nivelul de competență, pe palierul de beneficiari, astfel încât fiecare persoană în parte să aibă suficiente informații legate și de beneficii, și de riscuri, și de importanța activității de vaccinare în general, tocmai pentru a putea lua o decizie. Să știe omul de ce refuză sau de ce nu refuză să se vaccineze.

Este important să avem acces la informații și toată lumea este de acord că acestă campanie de informare, de comunicare, este foarte importantă. Deja lucrăm la acestă campanie de informare. Joi am avut întâlniri cu reprezentanții Colegiului Medicilor, cu asociațiile de pacienți cu boli cronice, am început deja să avem primele întâlniri pentru a crea canalele de comunicare între noi și aceste organizații, pentru a afla nevoile și temerile lor.

HotNews.ro: Care este argumentul invocat cel mai des de către persoane care nu vor să se vaccineze împotriva COVID?

Valeriu Gheorghiță: Lipsa informațiilor riguroase în momentul de față care să susțină eficiența și siguranța unui vaccin.

----------------------------

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 ar urma să fie făcută publică săptămâna viitoare, iar medicul Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar Central a fost desemnat coordonator al campaniei.

Locotenent colonel medic Valeriu Gheorghiță are 38 de ani și lucrează din 2012 la Spitalul Militar Central “Dr Carol Davila”, fiind de trei ani medic primar. El l-a avut coordonator de doctorat pe profesorul Adrian Streinu Cercel, care acum candidează la Senat pe listele PSD.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14114 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  Clarificați, vă rog! (Vineri, 20 noiembrie 2020, 9:37)

  _Un stelist_ [utilizator]

  Vom primi 10,7 milioane de doze de vaccin sau vaccin pentru 10,7 milioane de persoane? E o diferență ținând cont că până acum au fost anunțate vaccinuri cu câte două doze.
  La “pe scurt” ati scris 10,7 milioane de doze, iar în interviu pentru 10,7 milioane persoane.
  • +3 (3 voturi)    
   10,7 milioane de persoane (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:15)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

   nu de doze. UE da vaccin raportat la nr de locuitori.
 • +1 (23 voturi)    
  Nu exista gratuit (Vineri, 20 noiembrie 2020, 10:39)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Exista ca nu e platit de beneficiar. Ca altcineva plateste. Ca e angajatul la privat sau ca sunt generatiile viitoare lasate cu datorii sau ca sunt pomeni de la UE. Cineva plateste. Putina cultura exonomica n-ar strica.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu platesti (Vineri, 20 noiembrie 2020, 13:28)

   Task Damager [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Nu platesti lunar la asigurarile de sanatate? De acolo ar trebui sa se plateasca vaccinarea.
  • +2 (4 voturi)    
   normal ca este platit... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:46)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   E gratuit pentru popuatie, cum e orice tratament pentru boli contagioase, pe ideea ca trebuie sa aiba acces la el toata lumea, altfel efectul fiind limitat. La fel se intampla, spre exemplu, cu tratamentul pentru TBC.

   Plata e facuta de catre stat, deci in final tot de popor, dar indirect.
 • +4 (14 voturi)    
  am si eu o nedumerire... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 10:40)

  festina [utilizator]

  ca personalul medical trebuie sa fie vaccinat de la inceput e normal, toate tarile au ajuns la acest numitor comun.
  A doua prioritate ma ingrijoareaza: de ce se pun pe acelasi palier persoanele vulnerabile (batrani+bolnavi cronici) cu angajati "cheie" ?
  Adica :
  -aparare (armata,servicii etc).Bate razboiul la usa (sau teroristii) si trebuie sa protejam astfel de categorii ?
  -transporturi,energie,apa,deseuri. Avem probleme critice in aceste domenii ? Nu au aparut probleme majore in aceste activitati nici macar la inceputul pandemiei, cand am avut lockdown total si nu stiam nimic despre virus.
  Acesti angajati "cheie" sunt probabil undeva la 1-2 milioane de persoane.
  Nu vreau sa fiu inteles gresit,n-am nimic cu oamenii din categoria de mai sus ,da' tare ma tem ca statul va prioritiza aceasta categorie (ca deh, unii oameni sunt mai "egali" decat altii si sunt "de-ai nostri") in dauna celor vulnerabili, care ar trebui sa fie imunizati de la inceput.
  M-am uitat ce fac alte tari din Vest. Toti isi prioritizeaza medicii si persoanele vulnerabile (cu nuante: Franta pune pe acelasi plan batranii si bolnavii cronici, UK vaccineaza in ordinea descrescatoare a varstei).
  Dar nimeni nu pomeneste de angajati "cheie".
  In primele luni cantitatile de vaccin vor fi limitate.
  Orice vaccin atribuit unui angajat sanatos de la deseuri de exemplu in detrimentul unui bolnav cronic sau batran poate insemna sacfrficarea celor din urma
  • +2 (6 voturi)    
   domeniile vitale sunt mereu protejate (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:18)

   bluuuz [utilizator] i-a raspuns lui festina

   Tot timpul sunt protejate domeniile vitale, armata, energie, apa etc. Poate nu stiti ca acestia au fost izolati de la inceputul pandemiei. Nu e vorba de tehnicieni care repara avarii locale, ci persoane care coordoneaza aceste servcii si tehnicieni/ingineri din puncte cheie la nivel national.
   • +1 (3 voturi)    
    Asa este (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:14)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui bluuuz

    acolo intra centralele nucleare, infrastructura critica etc.
    • +3 (5 voturi)    
     daca e asa (Vineri, 20 noiembrie 2020, 17:48)

     festina [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     e ok. Dar din comunicari nu reiese asta automat, Sper sa nu aiba prioritate "Dorel" de la Radet.Ca sa-i protejez, eu nu mi-am vazut parintii de 8 luni (i-am vazut doar de la balcon) si as dori ca batranii sa fie vaccinati cu prioritate, sa ne bucuram si noi de ei cat ii mai avem...
  • +2 (4 voturi)    
   No worries (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:32)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui festina

   Nu vor fi pe acelasi plan batranii cu angajatii respectivi. Batranii come first, imediat dupa medici.
   Oricum nu vor face toti vaccinul dintre angajatii aia, ca sunt multi conspirationisti, si va ajunge la batrani fara probleme inca din transa de la inceput.
  • +2 (4 voturi)    
   Vi se pare (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:35)

   Alexa.99. [utilizator] i-a raspuns lui festina

   ciudat? E Romania.
  • -1 (5 voturi)    
   Politistii vin in contact cu tot felul de bolnavi (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:51)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui festina

   Mi se pare normal sa fie urmatorii la rand, dupa medici.
 • -7 (11 voturi)    
  Karma (Vineri, 20 noiembrie 2020, 11:02)

  Agripin [utilizator]

  Ce baiat frumos si tanar. Nici nu stie ce karma o sa-si faca. Pacat de el!
 • -6 (20 voturi)    
  Da, bugetarii SPECIALI vor fi vaccinati PRIMII (Vineri, 20 noiembrie 2020, 11:42)

  Gryphus [utilizator]

  'structurile' MAI vor fi vaccinate PRIMELE ca doar nu degeaba sunt ei SPECIALI.

  un vaccin are nevoie de 5-7 ani de testare pt a fi considerat sigur pt sanatatea oamenilor

  intrebarea e ce facem cand lumea va spune NU vaccinarii???

  Eu refuz vaccinarea, va fi OBLIGATORIE in 2021 doar ca inca nu s-a anuntat
  • +3 (9 voturi)    
   de data asta (Vineri, 20 noiembrie 2020, 13:11)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   e ghinion pt "speciali", nu noroc
  • -3 (3 voturi)    
   Bravo (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 9:00)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Cu cat mai multi idioti vor refuza vaccinarea cu atat vom scapa mai repede de ei si se va curata atmosfera. Termenul de 5-7 ani era pe vremea unor tehnologii vechi cand investigarea efectelor se facea doar observand pe cei vaccinati. Azi se pot analiza efectele mult mai rapid si mai in detaliu ceea ce reduce semnificativ perioadele de testare
  • +1 (3 voturi)    
   Sa-i lasam (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 9:54)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   pe boacteri si tablagii sa se vaccineze primii.Avem timp sa vedem daca le creste vreo coada sau le creste IQ-ul,dupa vaccinul asta!
 • +11 (15 voturi)    
  Mare grija la comunicare (Vineri, 20 noiembrie 2020, 11:42)

  Remarque [utilizator]

  Nu neglijati comunicarea acestei campanii, poate face diferenta intre un succes si un fiasco pe bani multi. Pana acum in pandemie autoritatile au preferat sa comunice personal, fie din considerente electorale, fie dintr-un egocentrism exagerat, iar rezultatele se vad.

  Un alt exemplu care a mers prost tot din cauza comunicarii defectuoase a fost campania de vaccinare antiHPV din 2008, esuata ghici din vina cui? Steinu-Cercel, incapabil sa comunice public. Iar in vreme de alte tari raporteaza acum eradicarea cancerului de col uterin, noi am aruncat sute de mii de doze de vaccin nefolosite.
 • -3 (11 voturi)    
  Armata (Vineri, 20 noiembrie 2020, 11:55)

  Zache58 [utilizator]

  Sa participe si cu ofiterii rezervisti,daca tot sunt asa de valorosi.Cred ca de aceea au pensii mai mari decat cei doar pe contributie.Sa se dea ordin de mars.Daca nu acum,atunci cand sa folosim asa oameni pensionisti capabili?
 • -16 (24 voturi)    
  vqccinul Pfizer (Vineri, 20 noiembrie 2020, 12:03)

  TrickyWicky [utilizator]

  Contine MRC 5 celule de la fetusi avortati. Cine si ar dori asta? La o boala care doar afecteaza persoanele cu cormobiditati grave.
  Pare un jaf de proportii comis cu complicitatea alesilor
  • +12 (24 voturi)    
   da (Vineri, 20 noiembrie 2020, 12:13)

   festina [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   contine si oua de extraterestrii, ca aia din filmul Alien, de-ti ies prin stomac. Sau spermatozoizii lu' Soros, care vrea sa ne insemineze pe toti si sa devina Highlander. Hai ma ,zau asa ...
   • -9 (17 voturi)    
    zau asa (Vineri, 20 noiembrie 2020, 13:06)

    TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui festina

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/MRC-5
    • +4 (8 voturi)    
     Inainte sa arunci (Vineri, 20 noiembrie 2020, 13:36)

     Task Damager [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

     Inainte sa arunci cu articole pescuite la intamplare de pe site-uri conspirationiste, poate ar fi mai bine sa te documentezi, la naiba!
     https://theconversation.com/how-mrna-vaccines-from-pfizer-and-moderna-work-why-theyre-a-breakthrough-and-why-they-need-to-be-kept-so-cold-150238

     "mRNA molecules are far simpler than proteins. For vaccines, mRNA is manufactured by chemical rather than biological synthesis, so it is much quicker than conventional vaccines to be redesigned, scaled up and mass-produced."
     • -7 (11 voturi)    
      amice (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:11)

      TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Task Damager

      Istoria vaccinurilor nu este una tocmai buna.
      Vaccinul polio infectst cu celule de maimuta SV40 a facut mai multe victime decat a vindecat.
      • +8 (10 voturi)    
       Nu sunt amicul tau (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:45)

       Task Damager [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

       Si nici nu stii desptre ce vorbesti, se pare... Vaccin infectat cu celule? Strutocamila asta de unde ai scos-o? Poate ne zici si noua ce fumezi...
       • -5 (7 voturi)    
        ok (Vineri, 20 noiembrie 2020, 18:43)

        TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Task Damager

        Sv40 era un virus de la maimuta.
        Comenteaza pe tema asta .
        Se admite ca pana la 100 milioane de oameni au fost infectati
        • +4 (6 voturi)    
         Bah, taci ca esti prost!!!! (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 3:20)

         Savitar [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

         Nu ca as fi neaparat fan vaccin in graba, dar ce macani tu e din alt film!!!
         • -1 (3 voturi)    
          cred ca (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 13:28)

          TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Savitar

          Intradevar nu numai ca nu esti fan al vaccinarii. Dar esti tufa de Venetia pe subiect
          Ce am spus eu sunt facts.
          https://en.m.wikipedia.org/wiki/SV40#:~:text=SV40%20is%20an%20abbreviation%20for,persists%20as%20a%20latent%20infection.
      • +6 (10 voturi)    
       Iar eu iti zic sa citesti (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:50)

       Task Damager [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

       articolul pe care ti l-am dat, ca sa vezi ca asta e un vaccin artificial care nu are nici o legatura nici cu maimute, nici cu fetusi.
       Si te rog sa nu ma iei pe mine cu "amice"
       Lasa aerele de superioritate la o parte, ca nu ne cunoastem!
       • -5 (9 voturi)    
        vaccineaza te (Vineri, 20 noiembrie 2020, 18:40)

        TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Task Damager

        Si ai sa fii protejat. Dar sa te vaccinezi live
       • -4 (8 voturi)    
        nu te umfla prea tare (Vineri, 20 noiembrie 2020, 18:48)

        TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Task Damager

        Fa ti vaccinul tu si familia ta de 10x pe an da va simtiti protejati.
        Nu cred ca nici unuia din voi le pasa de sanatatea cuiva.
        Frauda cu vaccinurile va trebui anchetata
     • -5 (9 voturi)    
      Conspiracy theory (Vineri, 20 noiembrie 2020, 18:46)

      TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Task Damager

      Termenul de conspiracy theory a fost aruncat de CIA pt a discredita pe cei care anchetau uciderea lui Kennedy.
      Rothchild a admis intr un interviu ca acest COVID 19 este doar o distragere a atentiei
      • +3 (7 voturi)    
       efectul DUNNING-KRUGER (Vineri, 20 noiembrie 2020, 20:09)

       festina [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

       adica tendinta de a crede ca esti mai destept decat in realitate. Oamenii cu abilitati ridicate tind sa subestimeze cat de buni sunt , in schimb incompetentii nu-si dau seama de propria incompetenta.
       Iar teoria conspiratiei e in general valabila pt cei carora le este greu sa inteleaga lucruri compleze si neprevazute, prefera explicatii simple la orice
       Concluzie: numai prostii au certitudini

       PS A fost sau nu omul pe Luna? Ca e o teorie a conspiratiei si pe tema asta :)
       • -2 (6 voturi)    
        Fantastic, stii de cognitive bias (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 3:23)

        Savitar [utilizator] i-a raspuns lui festina

        aka Dunning Kruger dar nu stii cum sa pui virgula intr-o fraza!!!! Amazing!!! Si btw, ala prost are tendinta sa se creada mai destept, in vreme ce ala destept are tendinta sa se subestimeze, pt ca STIE cat de mult NU STIE!!!
        • 0 (4 voturi)    
         promisesem ca nu-ti mai raspund (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 10:14)

         festina [utilizator] i-a raspuns lui Savitar

         pentru ca esti grobian.
         Dar iti multumesc ca-mi citesti postarile si raspunzi la ele. Fii fara grija, stiu cum se folosesc semnele de punctuatie, dar din graba cu care scriu imi mai scapa aiurea degetele pe tastatura.
         Ai grija, putina introspectie nu strica, ca la ce "aere" ai, mi se pare ca teoria D/K ti se potriveste si tie (si nu in sensul pozitiv).
         Asa ca nu te mai obosi cu aceste comentarii de carcotas cu orice pret si rezuma-te la informatii/puncte de vedere.
         Si apropos (sau btw, cum iti place tie), constat ca ti-ai schimbat perspectiva vis-a-vis de pandemie, nu mai esti Covidiot.
         Amazing!!! :)
       • 0 (4 voturi)    
        cumpara un geiger counter (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 13:16)

        TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui festina

        Ia avionul si masoara radiatia la 10000 m
        Apoi sa ti imaginezi cum e este expunerea la 400 000 m sau 1 000 000 m .La Peste 1000 km este bariera de care omul inca n a trecut nicodata. Doar fara oameni
      • 0 (10 voturi)    
       Knocked out! (Vineri, 20 noiembrie 2020, 23:09)

       Totorina [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

       TW, lasa-i....ei sunt cu mintea odihnita, in transee, pe pozitiile comandate, iar tu aici esti DonQuijote.Asta nu-i loc pentru nealiniati. Intepare down to the helix,pros !
       • +2 (6 voturi)    
        Bravo (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 9:04)

        Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Totorina

        Refuza vaccinul! Cu cat sunteti mai multi idioti care faceti asta cu atat vom scapa mai repede de cei ce infesteaza spatiul public. Si fii foarte atent CIA are deja un satelit deasupra capului tau sa te iradieze pentru ca ai dezvaluit marile secrete ale omenirii
        • 0 (4 voturi)    
         Ar fi prea frumos... (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 10:35)

         festina [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

         dar din pacate idiotii raspandesc si ei boala si prelungesc perioada pana ajungem la imunitate de turma. Mai ales ca ei sunt cei care nu se protejeaza de acesta "raceala". Cum invatam sa traim cu virusul trebuie sa invatam sa traim si cu idiotii :)
         • 0 (2 voturi)    
          ai sentimente mari (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 16:47)

          TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui festina

          Pt vaccinuri .
          Opinia ta este subiectiva
    • 0 (6 voturi)    
     ... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:45)

     sep [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

     Păi dacă tot pui linkul, dă toată informația: ”Most vaccines currently available were developed using cell strains cultured from two fetuses aborted for other purposes in the 1960s.[3] This has led some to oppose vaccination on religious or moral grounds.[1][2] However, vaccine experts and manufacturers state that vaccines do not contain any of the original fetal tissue or cells, that the abortions occurred decades ago and replenishment with new tissue has not occurred. Also, producing a safe vaccine for many diseases requires the use of these cell strains.[2] The Catholic Church, which opposes abortion, has stated that vaccination should not be refused on moral grounds in cases where the public health benefits of vaccination may outweigh the use of aborted fetal tissue to develop some vaccines, when an alternative vaccine created from cell lines that are not morally problematic are not available.”

     https://en.m.wikipedia.org/wiki/Use_of_fetal_tissue_in_vaccine_development
   • +2 (4 voturi)    
    pai... (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 8:48)

    gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui festina

    nu asta ar fi problema, problema este ca are o rata de esec de 50 la mie...autoritatile intra in stare de isterie la 10 la mie, ce vor face daca toti cei 5 la suta, sau hai sa zicem 2 la suta, din cei vaccinati fac boala, fie de la vaccin fie ca o iau asa cum se ia? vezi incidentul Cutter...
    • -2 (6 voturi)    
     niciun vaccin (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 10:27)

     festina [utilizator] i-a raspuns lui gab0iu

     nu are rata de succes de 100%. In general, daca are o eficienta de 60-70% e considerat ok (inclusiv la cel anti-gripal).
     Acum toti suntem expusi la infectare (ma rog, mai putin cei care au trecut deja prin boala). Dar daca ne vaccinam, la o rata de succes de 95% a vaccinului, numai 5% vor fi in pericol de infectare. Inseamna ca transmisibilitatea virusului este mult diminuata (virusul nu mai gaseste "gazde" si ajungem la imunitate de turma) si ne vom putea relua vietile normale. Asta bieninteles daca majoritatea se vaccineaza, altfel o lalaim inca mult timp.
     Ideea e sa ne informam asupra vaccinului si sa luam decizia de vaccinare dupa analiza informatiilor din surse stiintifice, nu dupa ureche sau de la diversi anti-vaccinisti obscuri
     • 0 (0 voturi)    
      pai... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 14:17)

      gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui festina

      cred ca procentele mentionate se refera la subiectii cu efecte secundare...la 60-70% , hmm pai daca, sa zicem, 20% din cei vaccinati fac boala de la vaccin, cum s-a intamplat in cazul Cutter( 40000 de cazuri la 200000 de vaccinati ), care e rolul vaccinului? eu unu' n-am facut niciun antigripal si in ultimii, sa zicem, 30 de ani, n-am luat nicio gripa...de racit am mai racit, asa.. de-un Fervex, doua, nimic serios...a doua zi eram ca nou...evident, nu indemn pe nimeni sa fse ia dupa mine...multa sanatate si s-auzim numai de bine!
  • +9 (13 voturi)    
   Ciuma rosie mincinoasa! (Vineri, 20 noiembrie 2020, 12:30)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   Nici macar nu intelegi principiul de actiune din ce deversi pe net.
   • +3 (5 voturi)    
    Omul asta este (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 6:05)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

    complet debusolat,virusat de teoria conspiratiei.Vad ca raspunde mereu la criticile obiective,formulate aici.Nu-l mai bagati in seama!E un individ complexat,fara educatie.
   • 0 (4 voturi)    
    ca sa lamurim (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 14:31)

    TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

    Unde lucrezi si ce lucrezi? Sau cum iti castigi existenta? Asta ca sa vad daca poti deversa
 • -1 (7 voturi)    
  dorim vaccinarea parlamentarilor cu prioritate (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:04)

  hopsinoi [utilizator]

  si a domnului coordonatoar, fost stagiar al candidatului PSD (Starinul)
 • +4 (4 voturi)    
  ok! (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:01)

  Fu Thien Zbang recalcitrantul [utilizator]

  DAR CE SE ÎNTÂMPLĂ CU VACCINUL ANTIGRIPAL?
  e total ignorat!!
  de ce nu se găsește?
  • +1 (7 voturi)    
   Pai nu mai exista gripa!!! (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 3:25)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui Fu Thien Zbang recalcitrantul

   A papat-o Guvidu19!
  • 0 (0 voturi)    
   pai... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 14:27)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui Fu Thien Zbang recalcitrantul

   probabil pentru ca gripa o viroza respiratorie care la randul ei "este o infecție a căilor respiratorii superioare. Agentul patogen cel mai des incriminat este rinovirusul (30-80%), un tip de picornavirus ce conține 99 de serotipuri cunoscute[17][18]. Alte tipuri implicate pot fi: coronavirusul (~15%)[19][20], influenza (10-15%)[21], adenovirusul (5%)[21], parainfluenza (virusurile paragripale), virusul sincițial respirator (VSR), enterovirusurile (altele decât rinovirusurile) și metapneumovirusul uman[22]. Adesea, este prezent mai mult decât un singur virus[23]. În total, peste două sute de tipuri diferite de virusuri sunt asociate cu răcelile[6]."[vikipedia] Observati incidenta coronavirusului in textul citat...banuiesc ca d-asta acestui coronavirus ii tot spun "noul... "
 • -1 (1 vot)    
  biserica (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 16:56)

  gpavel [utilizator]

  in multe tari pentru teste covid 19 si in viitor pentru vaccinare ,sunt folosite bisericile,la noi de ce nu sunt mentionate?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by