​​60% dintre români cred că după alegerile din 6 decembrie România va intra în carantină, în vreme ce doar 13% nu sunt de părere că vom avea un nou lockdown, potrivit unul sondaj Avangarde realizat în perioada 15-17 noiembrie. 27% dintre cei intervievați au spus că nu știu sau nu răspund la întrebare.

Vaccin coronavirusFoto: SILVIO AVILA / AFP / Profimedia

Peste jumătate dintre respondenți (54%) spun că nu ar accepta o carantină precum cea instituită la începutul anului, în timpul perioadei de urgență, o astfel de măsură fiind susținută de 34%.

Chiar dacă peste trei sferturi dintre cei chestionați (76%) sunt convinși că noul coronavirus există, doar 30% spun că s-ar vaccina cu siguranță după apariția pe piață a unui vaccin antiCOVID-19, în vreme ce 36% au declarat că o vor face după o perioadă în care se vor convinge că cei cărora li s-a administrat serul nu pățesc nimic.

25% dintre cei intervievați spun că nu se vor vaccina, fie pentru că nu cred în eficiența vaccinului (72%), fie pentru că nu cred în general în vaccinare (24%).

Arafat, considerat mai eficient în combaterea pandemiei decât Orban sau Iohannis

Raed Arafat este considerat cel mai eficient dintre demnitarii statului implicați în gestionarea pandemiei (33%), urmat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru (29%).

Prestație bună spun că a avut președintele Klaus Iohannis 26% dintre cei intervievați, în vreme ce pentru Ludovic Orban au optat 23%. Clasamentul reprezintă procentul celor care au acordat o notă între 7-10 în funcție de cât de bine au considerat că a gestionat fiecare dintre aceștia pandemia.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 15-17 noiembrie, pe un eșantion de 815 persoane și are o marjă de eroare de 3,3%.

CONSULTĂ AICI STUDIUL COMPLET