Premierul Ludovic Orban solicită implicarea medicilor de familie pentru evaluarea stării de sănătate în cazurile de Covid. Cei care nu au simptome nu trebuie să aglomereze spitalele, consideră premierul. Orban mai consideră că este nevoie de zone intermediare pentru pacienții care sunt în ventilație mecanică, dar care nu trebuie neapărat internați la terapie intensivă. Acesta a mai cerut, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, să fie găsite soluții pentru diminuarea excesului de apeluri către 112, iar în acest sens ar putea fi încheiate parteneriate cu firme private de call center.

Sedinta de GuvernFoto: Guvern

"Avem nevoie de implicarea medicilor de familie, în diferitele etape. Nu trebuie să ajungem la blocarea capacităţii de evaluare a stării de sănătate. Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat. Poate medicul de familie sau un medic de la Direcţia de sănătate publică să îi evalueze starea de sănătate. Nu putem aglomera spitalele cu persoane care nu au nevoie de evaluarea stării de sănătate sau de îngrijiri spitaliceşti, lăsând persoane care poate au nevoie de îngrijiri spitaliceşti să aştepte", a spus Orban.

Orban a spus că trebuie gândite zone intermediare pentru pacienții pe ventilație mecanică. "Numărul de pacienţi care sunt trataţi în secţiile de terapie intensivă este mai mare decât numărul pacienţilor care sunt în ventilaţie mecanică. Trebuie să se facă o evaluare şi mai ales să se prevadă această zonă intermediară pe care am gândit-o, astfel încât să nu existe nicio persoană care să aibă nevoie de ventilare mecanică pentru care să nu existe posibilitatea de a asigura ventilarea mecanică", a precizat Orban.

În ceea ce privește apelurile către 112, Orban vorbește despre parteneriate cu firme private. "Trebuie puţin nuanţată reglementarea, astfel încât să nu apeleze toţi cei care nu au simptome evidente la 112, pentru că încarcă sistemul de ambulanţă şi reduce capacitatea de răspuns pe care o are pentru urgenţele reale. Aici va trebui să găsim o soluţie ca să diminuăm excesul de apeluri către 112, prin creşterea capacităţii de răspuns a Direcţiilor de sănătate publică. Acolo unde este nevoie, faceţi parteneriate inclusiv cu companii private, care sunt specializate în astfel de tipuri de activităţi, inclusiv de tip call center, ca să creşteţi capacitatea de răspuns", a mai afirmat Orban.

Orban a mai afirmat că pe analizele făcute de Ministerul Sănătăţii, cele mai multe persoane s-au infectat de la evenimentele private. Acesta este și motivul pentru care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune Guvernului, pe o perioadă de 30 de zile, prelungirea stării de alertă și să nu se mai permită organizarea de evenimente private.

Raportările făcute de Ministerul de Interne arată că nu au fost respectate regulile la astfel de evenimente. "Au fost identificate nunţi de 200, 250, 300 de persoane, 500 de persoane, botezuri şi alte petreceri în grup care au încălcat drastic şi lucrul ăsta s-a şi văzut, pentru că în analiza surselor de transmitere a virusului, aceste evenimente private sunt pe primul loc", a mai spus Orban.