Epicentrul epidemiei Covid-19 din Spania, regiunea Madridului a recunoscut joi că este copleșită de explozia numărului de cazuri și a cerut guvernului central ajutor, în ajunul anunțării unor noi restricții, potrivit AFP.

Coronavirus MadridFoto: Jorge Sanz / Zuma Press / Profimedia

„Epidemia din regiunea Madrid se înrăutățește și va trebui să depunem mai multe eforturi”, a recunoscut Ignacio Aguadio, vicepreședintele acestei regiuni de 6,6 milioane de locuitori, înainte de a cere statului să „ajute regiunea să facă față revenirii epidemiei, într-o țară descentralizată, unde autoritățile regionale sunt responsabile pentru politicile de sănătate.

"Este necesar și urgent să se implice guvernul central și să se implice ferm în controlul pandemiei de la Madrid", a adăugat el.

La începutul serii, șeful guvernului Pedro Sanchez a anunțat că a convocat o întâlnire cu președintele regiunii Madrid, Isabel Diaz Ayuso.

„Confruntat cu evoluția pandemiei din regiunea Madridului, i-am cerut președintelui să se întâlnească la sediul central (al regiunii) pentru a defini o strategie comună”, a scris el pe Twitter.

Madrid este regiunea a cărei situație îngrijorează cel mai mult în Spania, deoarece concentrează o treime din noile cazuri și decese din țară și ilustrează remarcile făcute joi de directorul OMS pentru Europa cu privire la nivelul „alarmant” al transmisiei în Europa.

Potrivit ultimului raport al autorităților regionale, presiunea asupra sistemului de sănătate crește cu 2.850 de persoane spitalizate, inclusiv 392 în terapie intensivă. Peste 20% din paturile de spital sunt ocupate de pacienții Covid.

Numărul de cazuri a explodat în anumite raioane sau orașe modeste din sudul capitalei, unde există peste o mie de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni. O incidență mult mai mare decât media națională (285), care este deja una dintre cele mai mari din Europa.

În fața acestei agravări a situației, autoritățile regionale trebuie să anunțe vineri noi restricții care ar trebui să intre în vigoare de sâmbătă sau luni.

Scopul acestor noi măsuri va fi „de a restrânge mobilitatea și de a reduce activitatea în zonele (...) unde se observă cea mai puternică transmisie a virusului”, deoarece „suntem într-o situație de creștere susținută” , a explicat managerul regional de sănătate publică Antonio Ruiz Escudero.

Posibililele măsuri de izolare au provocat confuzie, deoarece numărul doi al autorităților sanitare din Madrid a explicat miercuri că au luat în considerare în mod serios carantina în cele mai afectate cartiere.

Un anunț care a stârnit imediat anxietate și întrebări în zonele în cauză care sunt printre cele mai sărace din regiune.

O nouă carantină „nu mi se pare o idee bună, pentru magazine, întreprinderi mici, mici baruri, școli ... Oamenii sunt deja foarte stresați ca să stea în acasă, închiderea a fost foarte grea” în primăvară, a declarat pentru AFP Maribel Quesada, un pensionar în vârstă de 55 de ani, care locuiește în cartierul Puente de Vallecas, unul dintre cele mai afectate cartiere din Madrid.

Joi, autoritățile au evitat să pronunțe cuvântul caarntină pentru a calma îngrijorările unei populații deja supuse în primăvara la una dintre cele mai stricte închideri din lume, timp în care spaniolii nu aveau voie să părăsească casele, decît pentru a merge să cumpere alimente și medicamente, în timp ce copiii au fost izolați în totalitate timp de săptămâni.

Spania, una dintre țările europene cele mai afectate de pandemia Covid-19, săptămâna aceasta a depășit 30.000 de decese și 600.000 de cazuri confirmate, potrivit guvernului.