După o vară cu plajă și soare, israelienii au primit cu un amestec de furie și dezamăgire restabilirea carantinei generalizate pentru trei săptămâni, după un val de contaminări cu noul coronavirus, scrie AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Cu o zi în urmă, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat o nouă carantină națională, începând cu Anul noul evreiesc (Rosh Hashana), respectiv vineri, până la sfârșitul sărbătorii Sukkot (10 octombrie).

"Sunt cu adevărat deprimată, voi fi din nou singură de sărbători (...) fără copiii și nepoții mei", spune Rivka Vakninla, 70 de ani. "Ar fi putut să o facă înainte, de ce acum în momentul sărbătorilor?", se întreabă ea.

Israelienii au acceptat în general fără probleme prima carantină, în martie - aprilie, care a coincis cu Paștele evreiesc, dar de această dată neînțelegerea și furia sunt evidente.

"E nedrept!", se revoltă Eti Avishai, o croitoreasă de 64 de ani. "Nu au împiedicat marile adunări în sinagogi, nunțile și alte evenimente (în ultimele luni) și acum nu mă mai pot întâlni cu copiii și cu nepoții de sărbători!", adaugă ea.

Un sentiment care este împărtășit de Barak Yeivin, 56 de ani, directorul conservatorului de muzică și dans din Ierusalim: "în loc să impună respectarea strictă a regulilor, precum purtatul măștilor și interzicerea adunărilor, ne pedepsesc pe toți, colectiv".

„E mai bine să-i lași să moară singuri?”

Potrivit datelor colectate de AFP, Israelul este a doua țară din lume care a înregistrat cele mai multe cazuri de Covid-19 raportat la populație în ultimele două săptămâni, după Bahrain.

Începând de la sfârșitul lui august, cu redeschiderea școlilor și sezonul nunților, rata de infectare a repornit în creștere, cu un bilanț total de 156.823 cazuri de Covid-19 și 1.126 decese, la o populație de 9 milioane de locuitori.

Carantina este însă percepută și ca un rău necesar de alți israelieni. Margalit Levi, 76 de ani, afirmă: "Nu este practic dar este singura soluție să scăpăm.

Asistentă socială, Judith Touati este îngrijorată de efectele psihologice ale acestei crize asupra persoanelor în vârstă, deja izolate la prima carantină. "Înțeleg riscul pentru persoanele în vârstă de a sta la masă cu multe persoane, dar e mai bine să-i lași să moară singuri?", se întreabă femeia de 30 de ani.

"Văd că multe persoane cumpără produse pentru a dormi și contra anxietății", spune Yoram Poplinger, 61 de ani, care lucrează la o farmacie din centrul Ierusalimului.

Deocamdată, la magazinele de cartier nu se constată aceeași aglomerație ca la prima carantină. Dar au apărut zvonuri legate de o posibilă penurie de lapte, afirmă Noah Garber, care a venit într-un supermarket pentru a face stocuri.

În paginile ziarului de mare tiraj Maariv, renumitul editorialist Ben Caspit spune că nu găsește nicio "explicație convingătoare" pentru a justifica reimpunerea carantinei.

"Nu știu cine are dreptate, dar ce este sigur este că procesul de luare a deciziilor reamintește mai repede de cel dintr-un shtetel (sar evreiesc) din Europa de Est a secolului al XIX-lea decât de cel al unei țări care lansează sateliți în spațiu și interceptează rachete în plin zbor".