După întâlnirea cu președinții de regiuni, guvernul italian a decis să închidă discotecile în toată Italia, din cauza creșterii infecțiilor cu coronavirus. Nu sunt permise derogări regionale de la legislația națională. Sprijinul economic va fi acordat activităților obligate să închidă. Între orele 18:00 și 6:00 este obligatorie purtarea măștilor în localuri deschise publicului și în locuri unde se pot crea adunări. Sindicatul italian al cluburilor și discotecilor anunță că va face apel la Tribunalul Administrativ Regional (TAR), potrivit Rador care citează TGCOM24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Între orele 18:00 și 6:00, măștile sunt obligatorii în localuri deschise publicului și în locuri în aer liber unde este mai ușor să se creeze adunări, prevede ordinul semnat de ministrul sănătății italian, Roberto Speranza, la finalul discuției cu guvernanții. "Să dăm un semnal țării că trebuie să menținem atenția sporită", a spus Speranza.

Întâlnirea a avut loc prin videoconferință și a fost convocată de ministrul afacerilor regionale, Francesco Boccia, pentru a face un bilanț cu privire la problema pe care o ridică discotecile. La guvernare au participat și miniștrii sănătății, Roberto Speranza și dezvoltării economice, Stefano Patuanelli. Printre președinții regiunilor, au fost prezenți Stefano Bonaccini (Emilia Romagna), Luca Zaia (Veneto), Alberto Cirio (Piemonte), Donato Toma (Molise), Giovanni Toti (Liguria) și Massimiliano Fedriga (Friuli Venezia Giulia).

"Îmi propun să semnez ordonanța, deoarece reluarea cazurilor este semnificativă și din perspectiva infecțiilor în context european", a declarat ministrul sănătății, Roberto Speranza, în cadrul întâlnirii cu președinții regionali. "Nu putem anula sacrificiile făcute în ultimele luni. Prioritatea noastră trebuie să fie redeschiderea școlilor în deplină siguranță în septembrie", a adăugat Speranza.

Ministrul afacerilor regionale, Francesco Boccia, a subliniat: "Rămânem una dintre cele mai sigure țări din lume; această condiție nu este întâmplătoare, ci este rezultatul sacrificiilor pe care le-am făcut și care trebuie apărate. Acum este momentul să mergem înainte, limitând la maximum activitățile care presupun contacte fizice și adunări incontrolabile. Să folosim decretul de lege din august pentru a restabili activitățile care vor suferi pierderi".

Ministrul dezvoltării economice, Stefano Patuanelli, a recunoscut că "pagubele preconizate în urma închiderii discotecilor sunt mari", dar "nu văd alternative, este nevoie de mai multă atenție pentru a nu reveni la cifrele din martie. Vom face tot posibilul pentru a oferi sprijin economic întreprinderilor care vor avea pierderi", a adăugat Patuanelli.

"Este corect să menținem atenția ridicată împotriva virusului. De aici decizia guvernului de a suspenda activitățile de dans în discoteci, săli de dans și locuri similare. Discotecile sunt locuri în care riscurile sunt mai mari, din motive obiective, de la dificultățile de a evita crearea de adunări până la menținerea distanțelor", a comentat Stefano Bonaccini, președintele Conferinței Regiunilor și al Regiunii Emilia-Romagna, ordonanța semnată de Speranza.

Regiunea Puglia a solicitat ca noua măsură pentru închiderea discotecilor "să fie urmată imediat de o măsură în sprijinul întreprinderilor, angajaților și artiștilor din sector", afirmă guvernatorul Michele Emiliano, adăugând: "Este bine să știți că această închidere va provoca daune economice foarte importante".

Reacții imediate din lumea discotecilor. "Am devenit țapul ispășitor al infecțiilor în Italia, chiar dacă nu s-a raportat nicio infectare în vreun club de noapte", a declarat administratorul clubului de noapte Praja din Gallipoli (Lecce), în centrul controversei după serata ținută de DJ Bob Sinclair cu imaginile în care apar mulți tineri care nu mențin distanța socială.

"Angajații noștri nu vor putea avea zilele necesare pentru a obține ajutorul de șomaj. De asemenea, nu văd aceleași măsuri de închidere totală pentru baruri, restaurante și plaje. Vedem doar întuneric în fața noastră, sper să-și amintească că au pus un sector pe marginea prăpastiei", a adăugat el.

"Luăm la cunoștință această măsură, bazată pe o creștere a infecțiilor. Nu ne simțim responsabili. Activitățile noastre au funcționat ca și alte sectoare ale societății", a declarat Maurizio Pasca, președintele Silb Fipe, Asociația italiană de dans și divertisment.

"Oamenii trăiesc în contact și se adună adesea peste tot de două luni încoace. Pe plajă, la bar, pe stradă, peste tot. Totuși, toate activitățile rămân deschise. Discoteca este un mare țap ispășitor", a adăugat Pasca.