​E îngrozitor să te simți rău în weekend, mai ales să fii suspect de coronavirus. O familie nu știe ce să facă în situația de mai jos. O persoană este internată cu coronavirus. Alte două se simt rău, de ieri, și au fost plimbate aseară cu ambulanța degeaba. Li s-a spus că testul se va face, dar în final că nu se poate “că nu se mai fac teste”.

Testare coronavirusFoto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

***

UPDATE 2 - Luni - 6 iulie

Testele au ieșit pozitive. Toti au coronavirus.

UPDATE 1 – ora 16:22 (Duminică - 5 iulie)

După ce HotNews.ro a publicat povestea, cei trei membri au familiei, adică soțul, fiica sa și mama Angelei, au fost introduși pe lista de recoltare de astăzi.

În urmă cu puțin timp au ajuns la Victor Babeș și s-a început efectuarea testelor. Între timp, soțul Angelei pare a avea și el primele simptome. Urmează să fie internat și el. Toți patru vor fi împreună în același salon.

***

Povestea se desfășoară în București. Pe la jumătatea acestei săptămâni, Angela (am schimbat numele) de circa 44 de ani, din București, a început să se simtă rău. Ea locuiește în același apartament cu soțul, fiica de 12 ani și mama ei de circa 70 de ani.

Angela a sunat prima data la medicul de familie, iar acesta i-a spus să sune la autorități. În final, a venit o ambulanță și a mers până la Institutul Matei Balș pentru a i se face testul. A doua zi a venit rezultatul: are coronavirus. A sosit spre seară ambulanța și s-a internat la „Victor Babeș”. Li s-a spus membrilor familiei că dacă se simt rău, să apeleze un anumit număr de telefon. La Victor Babeș, Angela a întrebat: Ce se va întâmpla dacă se vor simți rău și ceilalți membri ai familiei? Vor fi internați în alte părți sau tot aici? O doctoriță i-a spus că vor fi internați cu toții în același loc. În momentul de față, la Victor Babeș sunt multe mame cu copii care sunt internate.

Sâmbătă, adică ieri – 4 iulie, au început să se simtă rău fiica și cu mama ei. Au sunat la 112, a venit o ambulanță și prima dată le-a dus la Spitalul Clinic de Copii Doctor Victor Gomoiu. Li s-a spus că acolo o vor primi doar pe fetiță, cu condiția să fie și internată acolo. Bunicii i-a fost teamă să o lase singură și cum li s-a spus că, într-un caz ca acesta, vor putea sta cu toții în același loc, adică la Victor Babeș, au dorit să meargă acolo.

Ajunse la „Victor Babeș” li s-a comunicat că nu se mai fac teste și că acestea se mai fac doar la „Spitalul de urgență”. Ambulanța le-a spus că le duce acasă pentru că nu se mai fac teste. Aproape ajunse acasă, ambulanța primește un nou telefon de la Victor Babeș. Să se întoarcă că se vor face teste. Astfel au ajuns înapoi la Victor Babeș. După o așteptare de circa 30 minute au fost informate că nu se mai fac teste și au fost trimise acasă.

De dimineață încearcă să sune la acel număr de telefon care li s-a dat atunci când au luat-o pe Angela. Li s-a spus să sune dacă se simt rău, adică dacă au simptome. Nu se simt bine, iar autoritățile nu răspund.

Spitalul „Victor Babeș” este spital COVID. Unitatea spitalicească este în subordinea Primăriei Capitalei.

UPDATE Managerul de la „Victor Babeș” spune că face luni anchetă

Contactat de HotNews.ro, medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului Victor Babes, a declarat că DSP București ar fi trebuit să facă anchetă epidemiologică în acest caz - să meargă acasă la rudele femeii internate cu coronavirus și să le recolteze probe pentru a le face testul.

Emilian Imbri mai spune că va face luni o anchetă internă în spital pentru a vedea care este situaţia exactă în acest caz - de ce nu s-a făcut anchetă epidemiologică și de ce nu au fost testate rudele femeii. Emilian Imbri spune că atâta timp cât rudele nu au fost testate și nu există certitudinea că sunt infectate cu coronavirus, nu pot fi internate într-un spital COVID, cum este Victor Babeș, existând riscul să se infecteze de la alţi pacienţi. Întrebat ce trebuie să facă astăzi acești oameni dacă se simt în continuare rău, managerul Spitalului Victor Babeș a dat asigurări că într-o astfel de situaţie ei pot veni la spital, la camera de gardă, și vor fi trataţi.

HotNews.ro va prezenta si celelalte puncte de vedere ale autorităților solicitate în momentul în acestea vor răspunde.