Noi întăriri formate din forțele speciale ale poliției au fost trimise vineri în localitatea Mondragone din sudul Italiei, unde apariția unui focar de coronavirus în rândul muncitorilor străini - în majoritate bulgari, dar printre care sunt și 14 români - stârnește de câteva zile tensiuni cu populația locală, scrie AFP.

Tensiuni in Mondragone, ItaliaFoto: Captura YouTube

Circa 700 de persoane, în majoritate bulgari angajați în sectorul agricol, sunt în carantină de luni în Mondragone, o localitate situată la 60 de km nord-vest de Napoli, după descoperirea a 43 de cazuri de contaminare cu Covid-19, potrivit președintelui regiunii Campania, Vincenzo de Luca.

Ocupând ilegal un complex de cinci imobile, aceștia au primit ordinul de a intra în carantină timp de 14 zile, în condițiile în care în întreg cartierul se efectuează teste de depistare.

În acest complex locuiesc și 14 cetățeni români, potrivit ministerului român de Externe, care a menționat joi seara că ”nu există la acest moment o confirmare în privința existenței unor cetățeni români în rândul persoanelor diagnosticate pozitiv”.

Joi dimineața, un grup format din câteva zeci de persoane a forțat cordonul de carantină pentru un marș de protest în localitate, stârnind tensiuni și confruntări cu localnicii, care au aruncat în ei cu pietre.

Mai multe mașini, aparținând unor cetățeni bulgari, au fost vandalizate de italieni care au prezentat plăcuțele de înmatriculare cu numere externe ca pe un trofeu, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile italiene. O altă mașină a fost incendiată în noaptea de joi spre vineri.

Poliția a intervenit pentru a-i face să revină în zona de carantină iar 50 de militari au ajuns în cursul serii, pentru a impune respectarea carantinei.

"Nimeni nu trebuie să iasă din aceste imobile timp de 15 zile. Zona va fi controlată 24/24 de poliție, jandarmi și armată", a declarat Di Luca.

"Dacă vor exista multe cazuri de carantină, voi pune orașul sub carantină", a avertizat el.

Zona carantinată este un bloc de patru imobile rectangulare, ocupate în special de bulgari, dintre care mulți nu au actele în regulă, dar și de familii de italieni.

Această zonă este "unul dintre miile de ghetouri din Italia unde sunt înghesuiți străinii cu acte mai mult sau mai puțin în regulă", scria vineri dimineața cotidianul Corriere della Serra.

Locuitorii imobilelor vor să se întoarcă la munca în agricultură pentru a câștiga bani, în timp ce populația locală îi acuză că răspândesc coronavirusul.