Muncitorii care refuză să se întoarcă la locul de muncă, de teama infectării cu noul coronavirus, nu vor mai primi ajutoare de şomaj, spun oficialii de stat din USA și experții în dreptul muncii, citaţi de Reuters.

Testare coronavirus in SUAFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Muncitorii se vor confrunta cu această alegere în această săptămână când oficialii americani speră să înceapă repornirea treptată a economiei.

În baza unui ordin al guvernatorului republican al Georgiei, Brian Kemp, saloanele de coafură, sălile de fitness, saloanele de manichiură și de tatuaje vor putea fi redeschise de vineri, iar restaurantele, de luni. În Georgia sunt peste 860.000 de muncitori care şi-au depus actele de şomaj de la mijlocul lui martie şi până în prezent.

Carolina de Sud le-a permis retailerilor să redeschidă de luni, iar Texas și Tennessee au anunţat că vor relaxa unele restricții în săptămânile următoare. Nici unul dintre aceste state nu se aliniază cu directivele de la Casa Albă privind redeschiderea unor afaceri abia în următoarele două săptămâni, dacă se vor înregistra scăderi ale numărului de îmbolnăviri cu Covid-19.

Aproximativ 22 de milioane de americani şi-au depus actele pentru ajutoarele de șomaj în ultimele patru săptămâni, iar alte câteva milioane sunt așteptate să intre în şomaj în această săptămână.

Cum legislaţia din SUA nu le permite celor aflaţi în şomaj să refuze să se întoarcă la muncă sau un nou loc de muncă, căci astfel îşi pierd dreptul la ajutorul de şomaj, cei din state precum Georgia, ar putea pierde acest ajutor. Chiar dacă situaţia este încă incertă la nivelul întregii ţări. Iar mulţi dintre cei aflaţi în şomaj se tem că viaţa le va fi pusă în pericol dacă se întorc prea devreme la muncă, dar nu îşi permit nici să piardă ajutorul de şomaj.