Reckitt Benckiser, compania care produce dezinfectanții Lysol și Dettol, a solicitat clienților să nu consume produse de curățare, după ce președintele Donald Trump a sugerat posibilitatea injectării de dezinfectanți pentru a proteja oamenii de coronavirus, scrie Mediafax citând CNN.

Utilizare dezinfectantFoto: rb.com

Compania britanică a avertizat vineri că produsele dezinfectante sunt periculoase și nu sunt destinate consumului uman. Declarația a fost emisă în urma „recentelor speculații și a activității din social media”.

„În calitate de lider global în domeniul sănătății și produselor de igienă, trebuie să spunem clar că în niciun caz produsele noastre dezinfectante nu trebuie administrate în corpul uman (prin injecție, ingestie sau orice altă cale)”, a declarat compania într-un comunicat.

RB a spus că produsele ar trebui să fie folosite numai în conformitate cu ghidurile de utilizare. „Avem responsabilitatea de a oferi consumatorilor acces la informații precise, actualizate, așa cum sunt recomandate de experți de vârf în domeniul sănătății publice”, a spus compania.

Declarația vine după observațiile președintelui SUA, Donald Trump, cu privire la utilizarea dezinfectanților. „Văd că dezinfectantul îl elimină (coronavirusul - n.r.) într-un minut. Există un mod în care putem face ceva de genul acesta prin injectare sau o curățare?... Ar fi interesant să verificăm asta”, a spus Trump. „Mi se pare interesant”, a adăugat el.

Ingerarea sau injectarea dezinfectanților este periculoasă, potrivit unui expert medical din administrația Trump. Șeful Administrației Alimentelor și Drogurilor, Dr. Stephen Hahn, a declarat la emisiunea lui Anderson Cooper de la CNN: „Nu aș recomanda cu siguranță ingestia internă a unui dezinfectant”.

Luni, Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA a declarat că intoxicațiile cu produse de curățare și dezinfectante au crescut cu peste 20% în primele trei luni ale anului 2020 - pe măsură ce epidemia de coronavirusului s-a extins - decât în aceeași perioadă a anului trecut. Printre curățători, înălbitorii au cea mai mare creștere procentuală.

Citește și: VIDEO Donald Trump, acuzat de iresponsabilitate, după ce s-a întrebat dacă injectarea cu dezinfectant sau proiectarea de lumină în corpul pacienților ar putea ucide coronavirusul