O "injecție" cu "dezinfectant" pentru a ucide coronavirusul? Declarații făcute joi de Donald Trump au consternat comunitatea științifică și numeroși specialiști l-au acuzat pe președintele american că este iresponsabil prin această sugestie "periculoasă", scie AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr

"Văd că dezinfectantul îl omoară (coronavirusul) într-un minut. Un minut. Există o modalitate de a face așa ceva, prin injectare în interior sau ca un fel de curățire?", a declarat Trump, în cadrul unei conferințe la Casa Albă.

"Așa cum vedeți, pătrunde în plămâni și are un efect enorm, ar fi interesant de verificat. Trebuie apelat la doctori pentru asta, dar pare interesant", a continuat el.

Afirmațiile au declanșat o furtună în rândul oamenilor de știință.

"Această idee de a injecta în corp sau de înghiți vreun fel de produs de curățenie este iresponsabil și periculos", a declarat la televiziunea NBC Dr Vin Gupta, expert în sănătate publică specializat în pneumologie și terapie intensivă.

"E o metodă folosită în mod curent de oamenii care vor să se sinucidă", a adăugat el.

Pe rețelele sociale, numeroși doctori și oameni de știință au criticat și ei afirmațiile lui Trump.

"În aceeași manieră, incendierea unei persoane ar putea de asemenea fi o alternativă", a ironizat centrul francez de cercetări Marseille Immunopôle, care a subliniat că metodele sugerate de președintele american "ucid atât virusul cât și pacienții!".

"Încetați să transmiteți în direct aceste conferințe de presă legate de coronavirus. Pun vieți în pericol. Și vă rugăm, nu beți și nu vă injectați cu dezinfectant", a scris pe Twitter Walter Shaub, fost director al biroului federal însărcinat cu chestiuni etice (OGE) sub administrația democrată a lui Barack Obama.

Pe lângă dezinfectant, Donald Trump a evocat de asemenea "ultraviolete" sau "o lumină foarte puternică" care ar putea fi proiectată "în interiorul corpului" pentru a lupta cu coronavirusul.

Pe rețelele sociale, numeroși internauți s-au delectat cu reacția jenantă a Dr Deborah Birx, care face parte din celula de criză a Casei Albe privind criza coronavirusului, în timpul declarațiilor președintelui.